Élet-Stílus

Elverték a nehézsúlyú világbajnokot

Samuel Peter a Boksz Világtanács (WBV) új nehézsúlyú bajnoka, miután címmérkőzésen vasárnapra virradóra technikai KO-val legyőzte Oleg Maszkajevet a mexikói Cancúnban. A nigériai öklöző következő ellenfele Vitalij Klicsko lehet.

Az összecsapást a mérkőzésvezető a hatodik menetben szakította félbe, amikor a nigériai öklöző ellenállhatatlanul megsorozta ellenfelét, aki képtelen volt erre válaszolni.

A 27 éves Peter 30-ra növelte győzelmeinek számát – emellett egy veresége van -, míg a kazah születésű orosz, de már az amerikai állampolgárságot is felvett, 39 esztendős Maszkajev 34 sikeresen megvívott ütközet mellé a hatodik vereségét volt kénytelen elkönyvelni.

A lassan csordogáló mérkőzés igazából csak a harmadik menetben indult be, amikor Maszkajev kicsit próbált többet mutatni, de belelépett Peter egyik jobbosába, ami után a nigériai lerohanta. Ezen túltette magát az orosz ökölvívó, majd még ebben a menetben ő is megrendítette Petert.

A 39 éves Maszkajevnek abba kellene hagynia (AFP)

A 39 éves Maszkajevnek abba kellene hagynia (AFP)

Bedák újabb győzelme

A Spotlight Boxing kispehelysúlyú ökölvívója, Bedák Zsolt a németországi Krefeldben rendezett gálán egyhangú pontozással (100-90, 100-90, 100-93) verte a szlovák Lubos Priehradnikot. A 24 éves magyar öklöző élete első tízmenetes ütközetét vívta. Legközelebb április 26-án bokszol Drezdában, azon a gálán, amelyen Erdei Zsolt és Balzsay Károly is címmérkőzésen lép ringbe.

Innentől jobb volt a meccs, de az végig látszott, hogy egyik ökölvívó sincs csúcsformában, főleg Maszkajev, aki ezen az estén nem sokat tudott mutatni. Jobbosokkal ugyan betalált, de mintha elfelejtett volna kombinációt ütni. Tetézte mindezt azzal, hogy az elért találatok után sokszor nyitott maradt a védekezése, ami Peter gyakran megtorolt.

Ezúttal öt megfontolt menet után – melyek során azért mindkét öklöző elhelyezett egy-két határozott ütést ellenfelén -, Maszkajev megtapasztalhatta, miért nevezik Petert “Nigériai Lidércnyomás”-nak. A kihívó egy jobbhoroggal megfogta riválisát, majd megállíthatatlanul ment előre, s mivel Maszkajevet már csak a kötelek tartották, a bíró beszüntette az ütközetet.

“Ki a következő? Én vagyok a bajnok. Ki a következő? – kiáltozta Peter a ring közepéről. – Már holnap készen állok. Én vagyok a legjobb nehézsúlyú” – folytatta.

Noha ezután sokan minden bizonnyal Vlagyimir Klicsko, a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) bajnoka elleni ütközetre lennének kíváncsiak, hírügynökségi jelentés szerint az ukrán klasszis bátyja, a korábbi bajnok Vitalij elleni mérkőzésnek van nagyobb esélye. Peter egyébként Vlagyimir Klicsko ellen szenvedte el egyetlen vereségét, még 2005 szeptemberében.

—-Haye megkezdheti Vlagyimir üldözését—-

Szombat este Londonban rendezett gálát Frank Warren irodája, a Sports Network, ahol a cirkálósúlyú megaküzdelem került terítékre, méghozzá a WBO világbajnok Enzo Maccarinelli (28-2) és a WBA/WBC világelső David Haye (21-1) között.

A szigetországban óriási várakozás előzte meg az összecsapást, amely előtt szinte mindenki biztos volt abban, hogy nagyszerű, látványos mérkőzést fognak vívni a felek, és szinte biztos, hogy nem fog végigmenni a 12 menet. Ez így is lett, hiszen nem ment végig a csata, de a nagy küzdelem elmaradt.

Haye-től (j) a nehézfiúk is félhetnek (AFP)

Haye-től (j) a nehézfiúk is félhetnek (AFP)

Ennek oka, hogy az angol David Haye a vártnál könnyebben legyőzte riválisát, már a második menetben. A nyitó felvonás tapogatózása után Haye a második menetben magához ragadta a kezdeményezést, és kemény jobbosokkal kínálta meg a megilletődött Maccarinellit. Az egyik ilyen jobbegyenes után a megrendült walesi a sarokban találta magát, majd egy hatalmas jobbhorog ledöntötte lábáról a WBO világbajnokát. Enzo Maccarinelli a számolás végére úgy, ahogy összeszedte magát, de a mérkőzésvezető úgy ítélte meg, hogy nem kész a folytatásra, így technikai kiütéssel fejeződött be az összecsapás (TKO2).

A cirkálósúlyú súlycsoport vitathatatlanul elsőszámú csillaga, David Haye, várhatóan utoljára lépett kötelek közé ebben a kategóriában, mivel már jó ideje tervezi, hogy végleg nehézsúlyba helyezi át vadászterületét. Mint ismeretes, a tavalyi bemutatkozás jól sikerült, hiszen már az első menetben kiütötte a jónevű Tomasz Bonint, azaz ütőerő dolgában nem kell majd szégyenkeznie a királykategóriában sem!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik