Élet-Stílus

Marion Jones börtönbe vonult

Börtönbe vonult Marion Jones: a hamis tanúzásért, csekkhamisításért és tiltott szerekkel való visszaélésért elítélt amerikai sprinter pénteken jelentkezett egy texasi büntetésvégrehajtási intézetben, hogy letöltse hathónapos büntetését.

Marion Jones keddig kapott határidőt, hogy jelentkezzen a büntetésvégrehajtási intézetben, az atléta azonban már pénteken megkezdte hathónapos büntetését. Méghozzá egy olyan börtönben, amelyben többnyire egészségügyi vagy lelki, szellemi problémákkal küszködő elítélteket tartanak fogva, ugyanakkor vannak itt olyanok is, akik nem igényelnek orvosi felügyeletet. Az intézet szóvivője nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy Jones részesül-e speciális bánásmódban.

Az egykor ünnepelt sportolót januárban ítélték el hamis tanúzásért, csekkhamisításért és tiltott szerekkel való visszaélésért. Kenneth Karas bíró a maximális büntetést rótta ki az atlétára, továbbá elvetette a próbaidő lehetőségét. A visszavonulását bejelentő kiválóságot a sport berkein belül már korábban megbüntették: megfosztották olimpiai és világbajnoki érmeitől, ezen kívül eltiltották az ötkarikás játékoktól.

Marion Jones: vége a csillogásnak (Getty)

Marion Jones: vége a csillogásnak (Getty)

A 32 éves Jones tavaly október 5-én vallotta be, hogy tudtán kívül 1999-től két éven át doppingszereket használt.

A „tiszta” nevű, szteroidokat tartalmazó készítményt – amelyet a THG-t is gyártó BALCO laboratórium állított elő – akkori edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki állítása szerint neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

A sydneyi olimpián, valamint a 2001-es vb-n is remeklő Jones – aki soha nem bukott meg a doppingvizsgálatokon -, a vallomással egy időben közölte, hogy visszavonul.

Az amerikai sztár Sydneyben megnyerte a 100 és 200 méteres számot, valamint a 4×400-as váltót, bronzérmes lett 4×100-as stafétával, valamint távolugrásban. Később az edmontoni világbajnokságon második lett 100-on és megnyerte a 200-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik