Élet-Stílus

Tavasztól itt a dugófelismerő GPS

Kevesebb bosszúsággal érhetünk célt a tavasszal itthon is debütáló, forgalmi dugókat felismerő GPS készülékek segítségével.

Jó hír a fővárosi dugókban ácsorgóknak: pár hónapon belül idehaza is hozzáférhetővé válik a GPS eszközöknek szóló „útinform” szolgáltatás. Elvben már ma is kaphatóak olyan eszközök, amelyek képesek fogadni az úgynevezett traffic message channel – TMC, magyarul: forgalmi üzenet csatorna – rádiójeleket. Ezeket még a digitális autórádiók elterjedése idején fejlesztettek ki, s bár a rendszer nem terjedt el igazán, a GPS-szel kombinálva az eddiginél sokkal ígéretesebb lehetőségek nyílnak meg előtte.

A TMC rádióhullámokon keresztül nyújt információka. A kódolt jeleket az újabb GPS-készülékek beépített TMC-vevője fogja. Így az autósok időben értesülhetnek a balesetekről, az útfelbontásokról és várhatóan a nagyobb közlekedési dugókról is.

Ingyenes szolgáltatás

A nyugaton már számos országban működő szisztéma magyarországi tesztüzeme tavaly indult. Amint azt a szolgáltatást megvalósító TrafficNav Kft.-nél a Figyelő megtudta, az információk egyelőre csak a fővárosban és környékén érhetők el, s ott is csupán a tesztberendezések számára. Egy-két hónapon belül azonban – vagyis akár már tavasszal – a tényleges startra is sor kerülhet.

Az adatszolgáltatás a felhasználók számára ingyenes lesz, ám a jelenleg kapható TMC-kompatibilis GPS készülékek csak akkor adnak majd mindenki számára elérhető dugóinformációkat, ha a gyártók és a szoftverfejlesztők megállapodást kötnek a módszer itthoni kifejlesztőjével. Már csak ez a lépés hiányzik a hazai premierhez.

Tökéletesítik

Az adatgyűjtést és -szolgáltatást a Magyarországi TMC Alternatív Adatforrásokat és Felhasználókat Kutató Konzorcium végzi. Ennek tagjai – a TrafficNav Kft. mellett – a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány (Bay LOGI), az iCell Kft. és a Térképtár Kft. A folyamatos fejlesztést igénylő TMC a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos Programján is nyert pályázati pénzt.

A most induló, kétéves kutató-fejlesztő projekt következő állomása a forgalmi adatforrások körének bővítése lesz. Ezzel nem csak a közlekedési adatok válnak pontosabbá, de később a tömegközlekedés (utastájékoztatás, járatinformációk) és a logisztika területén is elérhető lesz a szolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik