Élet-Stílus

Magyar légió: összecsapott Gera és Halmosi

Gera Zoltán (West Bromwich Albion) és Huszti Szabolcs (Hannover) is gólszerzőként jeleskedett a hétvégén, Dzsudzsák Balázs viszont az árnyékos oldalra került: először veszített vele a PSV Eindhoven a holland bajnokságban.

Huszti góllal tért vissza

A múlt héten Huszti Szabolcs kisebb sérülés miatt nem szerepelt a Hannover 96 együttesében, de a hétvégére felépült, és segítségével csapata három pontot szerzett hazai pályán a Nürnberg ellen. A magyar légiós eleinte – akárcsak a társai – nem igazán villogott. Ám fél óra elteltével remek beívelése után a nürnbergiek kapusa röviden ütötte ki a labdát, s ezt kihasználva Bruggink 18 méterről kilőtte a bal felső sarkot.

A szünetben kettőt is cserélt a nürnbergiek mestere, és ez a játékon azonnal, majd tíz perc elteltével az eredményen is megmutatkozott. Az egyenlítés után is lendületben maradtak a vendégek, gólt mégis a másik oldalon a magyar középpályás szerzett: Lauth remekül látta meg a Husztit, aki közvetlen közelről beállította a végeredményt. Idei első győzelmét szerezte meg a Hannover, amely jelenleg a nyolcadik helyen áll.

Huszti Szabolcs már nyolc gólnál jár (dpa)

Huszti Szabolcs már nyolc gólnál jár (dpa)

A Bundesliga két másik magyar légiósa a hétvégén nem lépett pályára. Dárdai Pált pihentette a berliniek vezetőedzője, Lucien Favre, míg Hajnal Tamás sárgalapos eltiltása miatt nem szerepelhetett a Karlsruhéban. A két magyart vigasztalhatja, hogy a csapataik magabiztos győzelmeket arattak.

A német másodosztályú bajnokságban Lőw Zsolt csapata, az 1899 Hoffenheim 3-0-ás győzelmet aratott az Osnabrück otthonában. A magyar védő végigjátszotta a találkozót, sőt a második gól az ő átadásából született, s ezzel megszerezte szezonbeli első gólpasszát. Az eltiltott Torghelle Sándor nélkül felálló Jena 2-0-s vereséget szenvedett idegenben a Koblenztől.

Dzsudzsákkal először veszített a PSV

A holland bajnokságban először kapott ki Dzsudzsák Balázzsal az éllovas PSV Eindhoven együttese. A januárban érkezett magyar középpályás ismét a kezdőben szerepelt, és félóra elteltével az ő beadásába ért bele kézzel egy hazai védő, a tizenegyest pedig Simons értékesítette. A folytatásban azonban már csak egy csapat futballozott, és az Utrecht végül teljesen megérdemelten verte a PSV-t 3-1-re.

Dzsudzsákék hat ponttal vezetik a tabellát, és ami jó hír, hogy a Feyenoord is botlott, és ezzel elbúcsúzott a bajnoki aranyért folyó harctól. Az Ajaxra azonban még figyelniük kell a PSV-nél, hiszen ha hétvégi rangadót az amszterdamiak nyerik, akkor három pontra megközelíthetik a címvédőt.

Az Utrecht kibabrált Dzsudzsákékkal (Pics United)

Az Utrecht kibabrált Dzsudzsákékkal (Pics United)

Vass és Filkor is játszott

Az olasz másodosztályban ezúttal több játéklehetőséget kaptak a magyar légiósok, mint az elmúlt hetekben. Az Avellinóban Kenesei Krisztián ugyan a keretben sem szerepelt, akárcsak Rajczi Ferenc a Pisánál, de Vass Ádám és Filkor Attila is kezdett. A Bresciánál Vasst az 59. percben cserélte le a tréner, a csapat így is kikapott a tökutolsó Ravenna otthonában. Feczesin Róbert csak az oldalvonal mellől szurkolhatott a társának.

Filkor (Grosseto) a Vicenza elleni idegenbeli bajnokin szinte végig pályán volt, de egy sárga lap mellett nem sok maradandót alkotott. A tabellát továbbra is a Bologna vezeti, a „magyaros” csapatok közül jelenleg a Pisa áll a legjobban – jelenleg az ötödik -, és csak hárompontos a lemaradása az éllovassal szemben.

Juhász Roland és az Anderlecht az egyik legnehezebb ellenfelet kapta az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében: meglepetésre készül csütörtökön a Bayern München ellen hazai pályán a belga együttes. A főpróba mindenesetre jól sikerült, a csapat hazai pályán legyőzte a Racing Genket. Az 1-0-ra végződő összecsapáson végig a pályán volt a magyar hátvéd.

A Racing Strassbourg idegenben verte a francia bajnokság 27. fordulójában az ötödik helyen álló Le Mans együttesét. A vendégeknél Szélesi Zoltán végigjátszotta a mérkőzést, csapata pedig négy helyet javítva feljött a 11. helyre a tabellán.

Magyar rangadó az angol másodosztályban

Az angol másodosztályban egy magyaros rangadót játszottak a hétvégén: a West Bromwich Albion Gera Zoltánnal fogadta a Plymouth-t, ahol a remek formában futballozó Halmosi Péter és Timár Krisztián is pályára lépett. A meglepően sima 3-0-s hazai győzelemből a magyar válogatott csapatkapitánya is kivette a részét. Gera Zoltán csereként kezdett, de Teixeira sérülése miatt már a 17. percben beküldte a birminghamiak mestere.

Gera Zoltán volt a meccs embere (Sky Sports)

Gera Zoltán volt a meccs embere (Sky Sports)

A magyar játékos az első félidő hajrájában közvetlen közelről vette be a vendégek kapuját, a csapata pedig a fordulás után két újabb góllal eldöntötte a három pont sorsát. Timárt a 64., Halmosit pedig a 69. percben cserélték le. A West Brom jelenleg a rájátszást érő negyedik helyen áll, a Plymouth a hetedik.

Buzsáky Ákosnak a Queens Park Rangersben ismét főszerep jutott: a magyar játékos készítette elő a Stoke City elleni első gólt, a harmadikat pedig maga lőtte. A QPR egyre feljebb kapaszkodik a tabellán, arra azonban nincs esélye, hogy a kiírás végén harcban legyen az élvonalba kerülésért. Buzsákyék jelenleg a 15. helyen tanyáznak, a rájátszást érő negyedik helytől nem kevesebb mint 14 ponttal vannak lemaradva.

Buzsáky Ákosnak, illetve a csapatának a hét elején is akadt dolga: a QPR kedden a Barnsley otthonában vendégszerepelt és játszott gól nélküli döntetlent. Buzsáky és a hazai gárdában Ferenczi István is kezdő volt, igaz, mind a kettőjüket le is cserélték a második félidőben – a 90., illetve a 60. percben.

Ferenczi a hétvégén kihagyta a Sheffield Wednesday vendégjátékát, melyen szintén nem született gól. A Leicester magyar légiósai – Bori Gábor és Laczkó Zsolt – is pihentek, még csak nem is nevezték őket a Cardiff ellen 1-0-ra megnyert meccsen. Király Gábor (Burnley) és Priskin Tamás (Watford) sem játszott, a kapus kispados volt, a csatár viszont a keretben sem volt a két csapat 2-2-es döntetlent hozó mérkőzésen.

Balogh Béla és Vaskó Tamás egyaránt csere volt klubjában: előbbi a 70. percben állt be a sereghajtó Colchester Wolverhampton elleni találkozóján (0-1), utóbbi pedig a 90. percben lépett pályára a Bristolban, mely 2-1-re verte a Hullt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik