Élet-Stílus

Svájc és Austria készen áll az Eb-re

Megkezdődött a visszaszámlálás, már csak 99 nap van hátra az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság rajtjáig. A szervezők szerint a legnagyobb rendben, a tervek szerint haladnak a torna előkészületei.

Az idegesség és a kapkodás amúgy sem jellemző az osztrák és a svájci emberekre, Martin Kallen tornaigazgató viszont különösen nyugodtan értékelte a kontinensviadal előkészületeit. Tehette, hiszen elmondása szerint minden a legnagyobb rendben, a két nemzet készen áll az Eb zökkenőmentes megrendezésére.

„Jól alhatok, mert minden határidőt sikerült tartanunk. A kezdősípszóig hátralévő napok kényelmesen telnek majd, köszönhetően a három évi kemény munkának” – így a sportvezető a csütörtöki, berni sajtótájékoztatóján.

Kallen elmondta, az önkéntesek toborzása már folyamatban van, ekképp apróbb simítások mellett már csak annyi munka maradt hátra, hogy az idény végén a berni, valamint a salzburgi stadionban lefektessék az új gyepszőnyeget, mivel ezekben a városokban műfüvön játszanak a helyi labdarúgócsapatok.

Flix és Trix is várja már a tornát (MTI/EPA)

Flix és Trix is várja már a tornát (MTI/EPA)

A tornaigazgató arról is beszámolt, hogy a két ország biztonsági szempontból is felkészült a nagy eseményre. Ezzel együtt figyelemmel követik a politikai történéseket, de mint mondta, egyelőre semmi olyanról nincs tudomása, amely aggodalomra adna okot, vagy netán különleges ráhangolódást igényelne.

Kallen emlékeztetett arra, hogy 2007 márciusa óta – akkor még zajlottak a selejtezők – mintegy 8,7 millióan jelentkeztek a 350 000 ezer belépőre. A szurkolói lelkesedését jól példázza, hogy csak Németországból több mint másfél millióan igényeltek jegyet a Nationalelf három csoportmeccsére. A belépőket ugyan már kinyomtatták, de csak május elején küldik ki a tulajdonosoknak, hogy ezzel is megnehezítsék a fekete piaci értékesítést.

Mint azt szervezők első embere elmondta, a meccsbelépőkkel rendelkezők az adott találkozó napján, illetve másnap reggel ingyen vehetik majd igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

Az Eb június 7-én kezdődik Bázelben, míg a döntőt 29-én Bécsben játsszák. Svájcból még Bern, Genf és Zürich, míg Ausztriából Innsbruck, Salzburg és Klagenfurt a rendező város.

A FIFA elfogadja a doppingkódexet

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elfogadja a WADA doppingkódexét. A ratifikálásra a FIFA májusi kongresszusán kerül sor. A kódexet – amely tartalmazza többek között a nemzetközileg elfogadott eltiltások mértékét, illetve előírja, hogy a versenyzőknek meg kell jelölniük, egy adott időpontban hol tartózkodnak – 2009. január elsejétől alkalmazzák majd a futballisták. A kódex elfogadása a feltétele annak, hogy egy sportág szerepelhessen az olimpia műsorán – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik