Élet-Stílus

Ammónia pusztította ki a halastavakat

Két hete pusztulnak a halak egy Csongrád megyei halastórendszerben: a tavakat tápláló patak ammóniával szennyeződött, a kár mintegy 30 millió forint.

Két héttel ezelőtt észlelték, hogy a halak mozgása a teleltető medencékben nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. A vízmintavétel igazolta a problémát, az állatok viselkedése ammóniamérgezés miatt változott meg – mondta el Szabó Zoltán, a Csánytelep melletti telep halászmestere. A halastavak a Dongér csatornából veszik a vizet, és ebbe kerülhetett bele a hatalmas mennyiségű mérgező anyag, amelynek mértéke több mint százszorosa a megengedett mennyiségnek.

Csaknem negyedmillió hal pusztult el (fotó: MTI)

Csaknem negyedmillió hal pusztult el (fotó: MTI)

Két hete folyamatosan hullottak el az állatok, de ez a folyamat, úgy tűnik, megállt. A hideg víz miatt az elpusztult halak nem jelennek meg azonnal a víz felszínén, ezért folyamatosan mozgatni kellett a vizet, hogy a tetemeket le tudják halászni – magyarázta el a szakember. Emellett különböző anyagokkal hígították a vizet, hogy helyreállítsák annak PH-értékét, a közben az ammóniát is vissza kellett szorítani.

A cég kétszázötven hektár területen foglalkozik halászattal, ennek a tenyészállományát érintette a mérgezés. Az egynyaras pontyból és amúrból 180 ezer, a kétnyaras halakból 50-60 ezer állat pusztult el. A Csongrádi Rendőrkapitányságra február 21-én érkezett bejelentés a halpusztulásról, a feljelentés alapján a kár mértéke 30 millió forint. A hatóság környezetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást – közölte a megyei rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik