Élet-Stílus

Nem lesz erőmű a határon

A szlovák gazdasági tárca nemet mondott a határ menti Tőketerebesre tervezett széntüzelésű erőmű megépítésére. Magyarország kezdettől fogva ellenezte a beruházást.

Teljes értelmetlenségnek minősítette a Tőketerebesre tervezett erőmű felépítését Lubomír Jahnátek, a szlovák gazdasági tárca vezetője. Az erőműből nagy mennyiségű szennyező anyag és por kerülne a levegőbe, és egyéb káros következményekkel is számolni kellene – idézi a minisztert a környezetvédelmi minisztérium (KvVM) közleménye. Mindezek mellett az egykori cukorgyár épülete – ahol az új létesítmény működne – mindössze száz méterre van a járási székhely egyik lakótelepétől.

A Szlovákiai Villamosművek (SE) olasz többségi tulajdonosa, az Enel hétmilliárd korona – 56 milliárd forint – ráfordítással 2013-ig korszerűsíti az ukrán határhoz közeli, vajányi hőerőművet, ezért sem indokolt az újabb kelet-szlovákiai beruházás. Eközben a szlovák környezetvédelmi minisztérium elfogadta a környezeti hatástanulmányt, s nem ellenzi a hőerőmű felépítését.

Őszintén bízom abban, hogy közös összefogással végül megakadályozhatjuk az erőmű felépülését. Ugyanakkor megdöbbentő számomra, hogy a környezetvédelmi miniszter – akinek fokozottan kellene őrködnie a környezet védelme fölött – gond nélkül hozzájárulását adja egy olyan beruházáshoz, amelyet az ipar érdekeit képviselő gazdasági miniszter is ellenez – kommentálta a hírt Fodor Gábor, a zöldtárca vezetője.

A magyar fél korábban elfogadhatatlannak nevezte az erőmű környezeti hatástanulmányát. Hiányzott ugyanis a levegőbe jutó nehézfémek, rákkeltő anyagok talajra, növényzetre és állatvilágra gyakorolt összesített hatása, csakúgy, mint a salak és pernye talajra és felszín alatti vizekre gyakorolt hatásainak vizsgálata. Nem adott választ arra sem, hogy a tervezett erőmű hogyan érinti a magyarországi védett és Natura 2000-es területeket, illetve milyen hatással lehet a Bodrog folyó ökológiai állapotára és a tokajhegyaljai történelmi borvidékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik