Élet-Stílus

Közel 30 ezren sérülnek meg az utakon

Közúti balesetben 1230-an vesztették életüket tavaly Magyarországon, ez 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. Összességében közlekedési balesetben mintegy 29 ezren sérültek meg.

A közúti közlekedési balesetek száma az előző évhez viszonyítva két százalékkal csökkent, kimenetelük is kevésbé volt súlyos – közölte a KSH. A tavaly történt balesetek öt százaléka halálos kimenetelű volt, a meghalt személyek fele vétlen áldozat volt.

Lakott területen belül a leggyakoribb baleseti ok a keresztező irányban haladó járművek ütközése volt, lakott területen kívül pedig a megcsúszás és pályaelhagyás volt a legtöbb. Második helyen a gyalogosok elütése szerepel: százból 8 halállal végződött.

Az autópályákon közlekedők 11 százalékkal több baleset okoztak, mint egy évvel korábban. Az összesített adatokat megbontva azonban differenciált képet kapunk. A legtöbb baleset az M3-as autópályán történt, ami az előző évhez viszonyítva 19 százalékos növekedést mutat.

Az M1-es autópályán történt balesetek száma 29 százalékkal növekedett, míg az M7-es autópályán történteké 22 százalékkal csökkent. Az adatok értelmezésekor tekintettel kell lenni arra, hogy újabb pályaszakaszok készültek el.

Az autópályákon megsérült személyek 37 százaléka, ezen belül az M5-ös autópályán megsérültek közel 60 százaléka külföldi állampolgár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik