Élet-Stílus

Visszatérne az elvágott nyakú hokis

Jól van, a környezetével már kommunikál, sőt a visszatérésének lehetséges időpontjáról érdeklődik Richard Zednik, az a jégkorongozó, aki a hétfő hajnalban lejátszott Buffalo Sabres-Florida Panthers NHL-mérkőzésen életveszélyes sérülést szenvedett, miután egyik társának korcsolyája elvágta a nyakát.

A 32 éves szlovák csatár állapotáról dr. Sonya Noor, az életmentő műtétet elvégző érsebész számolt be.

„Szerencsére egyre jobb az állapota. A feleségével van, beszélgetnek, jól koncentrál, tiszták a gondolatai, és mindenre emlékszik, tudja, mi történt vele. Sőt alig egy nappal az operációt követően arról faggatott, mikor állhat újra edzésbe. Én azt válaszoltam, a következő szezonban” – így az orvos.

Zednik nyilván nem ezt a választ akarta hallani – kissé csalódottan vette tudomásul Noor doktor szavait -, ám már az is kisebb csoda, hogy egyáltalán életben maradt, ugyanis a hasonló balesetek többsége általában halállal végződik.


Szerencsésen megúszta a szörnyű balesetet (AP)

Szerencsésen megúszta a szörnyű balesetet (AP)

A hokis nyakát csapattársa, Olli Jokinen korcsolyája vágta el a vasárnapi Buffalo Sabres-Florida Panthers NHL-mérkőzésen. A finn támadó egy ütközéstől megbillent, és lábával súlyosan megsebesítette a mögött lévő szlovák hokist, aki ugyan segítséggel kiszédelgett a cserepadra – miközben nyakából valósággal ömlött a vér -, de ott aztán összeesett.

Zedniknek hatalmas szerencséje volt – több okból is.

A pálya mellett lévő egészségügyi személyzet gyors bevatkozása – a mély sebre tett kézzel enyhítették vérzést – feltehetően az életét mentette meg, és szintén lényeges, szó szerint életbevágó volt, hogy gyorsan kórházba került, egy órával a horrorisztikus eset után már a műtőasztalon feküdt.

Dr. Noor szerint ugyan sok vért veszített, ám a sérülését figyelembe véve e tekintetben sem volt kritikus a helyzet. Az pedig valóságos csoda, az orvosok is meglepetten, de nagy örömmel konstatálták, hogy „pusztán” a verőér sérült meg, a többi nyaki ér, illetve az összes nyaki ideg ép maradt. Mivel az agyi vérellátását biztosító nyaki verőér sem szakadt el teljesen, az orvosoknak egyszerűbb dolguk volt: gyorsan össze tudták varrni, megakadályozva ezzel az agy maradandó károsodását. Az életmentő műtét egyébként mintegy egy órán át tartott.

Az eset után másfél nappal biztosan állítható, és ezt dr. Sonya Noor szavai is alátámasztják, hogy Richard Zednik teljesen felépül majd.

Zednik 12 éve játszik az NHL-ben, korábban a Washington Capitals, a Montreal Canadiens és New York Islanders csapataiban is megfordult. Nyáron igazolt a Floridához, melyben a szezon során 54 meccsen 15 gólt és 11 asszisztot ért el, karrierje során az NHL-ben összesen 183-szor talált be. A szlovák válogatottal egy olimpián (2006), valamint három vb-n (2001, 2003, 2005) vett részt; öt évvel ezelőtt világbajnoki bronzérmet akasztottak a most súlyosan megsérült nyakába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik