Élet-Stílus

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban

Hó és jég nem lévén hagyjuk most a téli sportokat, a szabadtéri programokat, vegyük be a kiállítási tereket. A hétre van kétcsatornás popszinergia, szerelmetes ajándéktárlat, filmes mindent bele, képek a zongoraszalonban, művésztelepi múltba révedés és egy újabb világsztár.


PopSzinergia

Ami bizonyos Koronczi Endre performer nem hétköznapi figurája a honi művészeti szcénának. Túl azon, hogy pár éve furára vágatta a haját, még abban is kitűnik, hogy szorult bele tehetség. Most a Műcsarnokban láthatóak a munkái március 2-áig. A program az együttlétben felerősödő szubjektumra fókuszál. „Képzeljük el, amikor egy összeszokott társaság tagjai egyszerre ébrednek az eksztatikus együttlét mámorából. Egymásra néznek, és átérzik a levegő remegését, átérzik az ihletett pillanat varázsát.” – áll a kiállítás ajánlójában.
Mielőtt elvesztenék a logikai szálat és a művészettörténészek felmenőit kezdenék el emlegetni a ködös értelmetlenségbe vesző sorok után, vegyenek egy mély levegőt…a kiállítás és Koronczi tényleg jó és szórakoztató. PopCornSzinergia…

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban 1

Ásó, kapa, nagyharang

A házasság egy olyan intézmény, ami garantált tragédiába fullad. Vagy válás, vagy halál tesz pontot a mámorító boldogság végére. Ezzel azonban most ne törődjünk, a Sterling Galériában jegygyűrűkből és szerelmetes ajándékokból látható tárlat február 21-éig. A kortárs professzionális ékszertervezők munkáiból válogatott látványtárban olyan nagy finomságú Sterling-ezüstből készült alkotások láthatók, melyeket az alkotók egyéni ízlésüknek megfelelően kombinálhatnak különféle kövekkel, fával, csonttal, műanyaggal.
Igen drágám örökké…

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban 2

Film, film, film

Március 30-ig a Ludwig Múzeum gyűjteményét bemutató kiállítássorozat lezárásaként Minden mozi! címmel a múzeumban őrzött mozgóképalkotások legjava kerül a terekre. A válogatás mintegy húsz évet fog át, a videoművészet kezdeteitől napjainkig felsorakoztatja a műfaj ikonjait. A nevek: Bódy Gábor, Hajas Tibor, Rónai Péter, Koncz András, Hámos Gusztáv, Komoróczky Tamás, John Wood, Paul Harrison, Forgács Péter, Szirtes János, Nemes Csaba, Laurie Anderson. Celluloid-nagyágyúk a dunai falakon.

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban 3

Válogatás a gyűjteményből

A 2B Galéria március 8-ig a Pán-Mezei család magángyűjteményéből válogat. Itt is nagyágyúk láthatók, de más merítésben. A nevek a teljesség igénye nélkül: Anna Margit, Ámos Imre, Bortnyik Sándor, Christine Boumeester, Bak Imre, Bálint Endre, Bukta Imre, Corà Erzsébet, Max Ernst, Haraszty István, Kassák Lajos, El Kazovszkij, Kádár Béla, Lakner László, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Váli Dezső, Victor Vasarely. Vagyonosodási vizsgálat volt már…(???)

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban 4

Tizenegyes

A szombathelyi Képtár az élesdi művésztelep múltjából válogat március 2-áig. 1995-ben egyszerre öt fiatalember nyert felvételt Marosvásárhelyről a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, 96-ban már művésztelepet alapítottak a Rézhegység és a Királyerdő közt, Élesden (Alesd), Romániában. Tizenhárman voltak akkor, a magyarországi művészekkel együtt, később még tízen csatlakoztak hozzájuk és töltötték a nyarat a Sebes-Körös partján, Nagyvárad és Kalotaszeg között. Elsősorban festők, akik mára olyan képtípusokat dolgoztak ki, melyekben „határok nélkül”, egybefonódva jelennek meg a kortárs művészetben. Bíbelődés a szabadban…

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban 5

Tetkó a malacon

Március 23-ig az Ernst Múzeumban egy újabb kultfigura munkái láthatóak. A kortárs képzőművészet „fenegyerekének” tartott Wim Delvoye művészetét lehet szeretni és lehet utálni, de nem észrevenni lehetetlen. Hangsúlyozottan az ellentétek kijátszására épülő provokatív munkáival fittyet hány a konvencióknak és dogmáknak. Nyers őszinteségével, groteszk humorával egyszerre képes megnevettetni és meghökkenteni. Változatos alkotói módszere az egyszerű rajztól a valódi tetoválásig, a kitömött állatoktól a bronzöntvényig, az installációtól az élő malacokig, az ajakrúzsnyomatoktól a röntgenfotókig terjed. A részletesen kidolgozott Harley-Davidson- és Walt Disney-mintákkal tetovált disznók mellett minden bizonnyal legismertebb műve a Cloaca (2000-2007), melynek eddig 8 változatát készítette el. A nagyméretű installáció az emberi emésztési rendszert modellező bonyolult gépezet. Van szája, gyomra, patkóbele, hasnyálmirigye, különböző enzimeket tartalmazó palackok tartoznak hozzá és egy futószalag, ami rendszeres etetés mellett naponta szállítja a végterméket. Wim Delvoye 1965-ben született, Gentben él és dolgozik. Nemzetközi elismertségét többek között olyan reprezentatív kiállítások alapozták meg, mint az 1990-es és 1999-es Velencei Biennále és az 1992-es Documenta 9. Az Ernst Múzeumban rendezett kiállítás a flamand művész eddigi munkáinak keresztmetszetét tárja elénk. Ikonok a gyomorban…

Emésztőrendszer és tetovált disznók a galériákban 6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik