Élet-Stílus

Szávay elődöntős Párizsban

Szávay Ágnes két játszmában legyőzte a világranglista-nyolcadik szlovák Daniela Hantuchovát, ezzel bejutott a legjobb négy közé a párizsi női tenisztornán, ahol az orosz Gyementyjevával találkozik.

Szávay Ágnes két szettben, viszonylag könnyedén győzte le a második helyen kiemelt Daniele Hantuchovát, dacára annak, hogy a 2007-es év legjobb magyar sportolónőjének választott tehetség nem kezdte valami jól a párizsi negyeddöntőt.

Gyenge kezdés után hengerelt

A szlovák riválisa ugyanis 3:0-s előnyre tett szert, majd 4:1-re is vezetett. Szávay azonban ekkor megrázta magát, a játéka pontosabbá vált, ennek köszönhetően zsinórban három gémet nyert (egyszer fogadóként!), ezzel kiegyenlített. A folytatásban mind a két oldalon egy-egy megnyert, valamint elvesztett adogatójáték következett, így a rövidítésre maradt a döntés.

Szávay Ágnes remekül játszott (MTI)

Szávay Ágnes remekül játszott (MTI)

A „tie-breakben” a magyar lány akarata érvényesült – és ez hatványozottan igaz a második játszmára vonatkozóan. Szávay háromszor is elvette sokat hibázó ellenfele adogatójátékát, miközben Hantuchova csak egyszer brékelt, így villámgyorsan és némileg váratlanul 5:1-re elhúzott. Miután a következő játékban kiszerválta Hantuchovát, beverekedte magát a legjobb négy közé – erre egyébként 1 órára és 40 percre volt szüksége.
A párizsi fináléba jutásért a Jelena Gyementyjevával mérkőzik meg szombaton.

A szlovák kiválóság a második játszma elején, 1:1-nél behívta az orvost, aki kötést tett a jobb kezére; Hantuchova ezután már nem nyert gémet. “Való igaz, hogy fájt a kezem, de ez nem mentség. Az ellenfelem remekül játszott” – mondta a mérkőzés után.

Remek formában

“Nagyon jól ment a játék, rendkívül fontos volt, hogy az első szettben sikerült fordítanom és a rövidítésben felül tudtam kerekedni Danielán – mondta az MTI-nek Szávay. – A második játszmában, 3:1-nél éreztem először, hogy megnyerhetem a meccset. Bejöttek az ütéseim, és ekkor már tulajdonképpen el is dőlt a csata. Lényeges volt ennek a szettnek az eleje, amikor gyorsan vissza tudtam nyerni elvesztett adogatójátékomat. Azt hiszem, egy kis taktika is volt abban, hogy riválisom orvosi ápolást kért. Meg akarta törni a lendületemet, de nem sikerült neki.”

A magyar játékos a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy nagyszerű teniszezőnek tartja következő ellenfelét, Gyementyjevát. “Igazi profi, hosszú évek óta a legjobbak között van.”

Kúszik feljebb Szávay

A viadal honlapja szerint a 19 éves magyar játékos további szereplésétől függetlenül már elégedetten távozhat a francia fővárosból, mert eddigi teljesítményével elérte, hogy hétfőtől pályafutása legjobb világranglistás helyezésével büszkélkedhessen, hiszen a legrosszabb esetben is a 18. lesz.

A pályafutása során eddig két WTA-tornagyőzelmet arató Szávay rosszul kezdte az évet: Gold Coaston és az Australian Openen is az első fordulóban búcsúzott, ám most a francia fővárosban a tavalyi önmagát idézően teniszezik. Úgy jutott túl az orosz Olga Govorcován, az olasz Tathiana Garbinon és legutóbb Hantuchován, hogy mindössze egy szettet veszített. Ha így folytatja, meglehet a sorban harmadik tornagyőzelem.

Hantuchova Mumusa

A világranglistán huszadik Szávay Ágnes győzelmével 2-0-ra alakította
mérlegét a világranglista-nyolcadik szlovák Daniela Hantuchovával szemben: eddigi
egyetlen meccsükön, a tavalyi New Haven-i tornán 7:5, 6:3-ra nyert
ellene.

Párizs, női torna, negyeddöntő:
Szávay (7.)-Hantuchova (szlovák, 2.) 7:6 (7-4), 6:1

További eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik