Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway

A hétvégén újjáélesztik a nyolcvanas évek egyik nagy hungaricumát, az Első emeletet, de egy másik hungaricumot is ünnepelhetünk a Mangalicafesztiválon. Ha azonban inkább világpolgár-hangulatban vagyunk, elmehetünk amerikai-német elektrokoncertre, francia zongoraestre, vagy szerb lakodalmasra.

Most sem nehéz magunknak kulturális elfoglaltságot találni. Pénteken ifjú zongora-fenegyereket hallgathatunk, vagy elektronikus tánczenét, szombaton a mangalicafesztivál nyújt fizikai táplálékot, míg az Első emelet a nosztalgiaéhségünket elégítheti ki. Vasárnap pedig a Művészetek Palotájának vagy a Kultiplexnek rúghatjuk ki az oldalát. Előbbiben Boban Marković és szabadcsapata, utóbbiban a Kiscsillag húzza el a nótánkat. Aki azonban mégsem kívánja kitenni a lábát, annak minden napra találtunk egy-egy jó filmet a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, február 8

…zongorakoncertre a Francia Intézetbe

Bertrand Chamayou a fiatal francia zongoristageneráció legígéretesebb tagjai közé tartozik. A művész húszévesen már a Long-Thibaud verseny egyik helyezettje, és azóta számos alkalommal koncertezett olyan híres hangversenytermekben, mint amilyen a párizsi Pleyel, Mogador vagy Gaveau-terem, a müncheni Gasteig, vagy a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium koncertterme… 2006-ban Bertrand Chamayou Az Év Hangszeres Szólistája – Új felfedezett-kategóriában elnyeri a Victoire de la Musique Classique-díjat. Mendelssohn műveit tartalmazó CD-je 2008-ban kerül a boltokba. Ennek megfelelően az esti koncerten is a német zeneszerző műveit hallhatjuk.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 1

…amerikai-német elektróra a hajóra

Pénteken az A38 színpadán az Amerikából Berlinbe szakadt producer és zenész, Matt Sims erotico-electrico zenekarával lép fel, mellettük a német főváros egyik legjobb zenekeverői, a Bomb Boutique lép akcióba. A Mount Sims alapítója és zenei mindenese, Matt Sims (azaz Matthew Simsan) már korán beleszeretett a zenébe. Matt az utóbbi időt DJ-zéssel és egy újabb album felvételével tölti. A hírek szerint az előző kettő lemezre rátesz még jó pár lapáttal. And All The Happy Endings! címen fog megjelenni, és Matt ígérete szerint különleges világokba kalauzolja majd a hallgatót, melyből ízelítőt kapunk mi is. Az este másik nagy fellépője a Bomb Boutique, amelyem először jár Budapesten. Korábban már több Lollipop-bulit dobtak fel jellegzetes new wave-elektropunk-indie keverék-keverésükkel.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 2

—-Szombat, február 9.—-

…Manglicafesztiválra

A mangalica disznófajta egyre menőbb. Mióta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 1994-ben megalakult a 200 egyedes mangalica törzsállományt 13 év alatt sikerült közel 8000-re duzzasztani. Most pedig az a céljuk, hogy a Vajdahunyad-váránál rendezett fesztiválon még szélesebb közönség elé tárják a mangalicából készült termékeket. Lesz kolbásztöltő- és pörköltfőzőverseny. A belépés mindenki számára ingyenes. Hogy a résztvevő hírességek a fesztivál mellett szólnak vagy ellene azt nem tudni, de párat felsorolunk, hogy mindenki felelős döntést tudjon hozni: Benke László zsűrielnök, az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagymestere, Csiszár Jenő oszlopos tag valamint Weinek Leonárd, Zugló Polgármestere.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 3

…Első emelet-koncertre a Syma csarnokba

Az 1982-ben a csillaghegyi strandon alakított zenekar a feloszlott Hungária után az R-GO turnéjának előzenekaraként lett igazán híres. Miután az első énekes, Cser Gyuri távozott, bekerült a képbe Kiki, és ezután már az új dalok szövegét Berkes Gabi gyerekkori barátja, Geszti Péter írta. Azóta a csapat története egybeforrt a nyolcvanas évekkel, amely olyan volt amilyen: hosszú szőkített hajas, márványfarmeros, lindás, és olyan örök érvényű slágerek születtek, mint az „á, á, állj vagy lövök, a csatát én nyertem” Most pedig ismét feléledtek, hogy felélesszék a nosztalgiát.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 4

—-Vasárnap, február 10.—-

…Boban Marković-koncertre a Müpába

Ha nem is igazán a Bartók Béla Hangversenyterembe való a balkáni beindulós zene, azért Bobanékra mindig érdemes elmenni, akárhol is játszanak. A huszonöt éves múltra visszatekintő tizenhárom muzsikusból álló rézfúvós csapat a dél-szerbiai Vladičin Hanban él, de nincs ország, amelyben ne nyűgöznék le a közönséget energikus, virtuóz előadásmódjukkal, euforikus koncertjeikkel – legyen a helyszín Spanyolország vagy éppen Oroszország. Kedvenc országuk mégis Magyarország maradt, talán azért is, mert első koncertsikereik ide kötik őket. Az eltelt időszak rendkívül produktív volt a zenekar számára: tíz albumot készített, évente száz-százhúsz koncertet ad, és zenei műhelyében születtek meg azok a dalok, amelyeket a Kusturica-filmeknek köszönhetően a fél világ megismert. A Djurdjevdan, az Arizoniai álmodozók, a Mesecina, a Bubamara és a Kalasnyikov olyan slágerek, amelyek nélkül nem múlhat el koncert.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 5

…Kiscsillagra a Dózer-fesztiválra

Az Almássy után egy másik kultikus kultúrintézmény zárja be kapuit, a Kinizsi moziból Blue Boxszá, majd Kultiplexszé avanzsáló találkozóhely. Ez alkalomból február 28-ig fesztivállal búcsúznak az underground kulturális központtól. Most a legújabb fejlemények szerint a Kultiplex törzsvendégei ha kell, akár házfoglalással is megakadályozzák, hogy lebontsák az épületet, amennyiben nem sikerül február végéig megfelelő alternatívát találni. Most vasárnap Lovasi András hobbizenekara, a Kiscsillag tekeri fel a volumét. Talán az Állnak a férfiak női verzióját is lejátsszák, az Ülnek a kiscsajokat.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 6

—-…moziba, kiállításra tévézni—-

Talán a 39. Magyar Filmszemle ellenhatásaként esett az meg, hogy ezen a héten mindössze két amerikai film (John Rambo, Charlie Wilson háborúja) premierjével találkozhatunk. Ráadásul mindkettő hadi cselekménnyel rendelkezik – igaz, korántsem a korábban megszokott hurráoptimizmus a jellemző.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 7

Bővebben >>

… kiállításra

A Mediciek fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 8
Csütörtöktől látható a Szépművészeti Múzeumban A Mediciek fénykora –
élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás. A mintegy
hatvan olasz múzeum minden várakozást felülmúló kiállítási anyagot
állított össze a budapesti tárlatra. Az érdeklődők többek között
Botticelli, Leonardo, Raffaello, Lippi és Vasari műveit csodálhatják
meg.

bővebben>>

Maradjak …

… tévézni

Péntek, február 8.
Duna Televízió
22:25

800 golyó

A spanyol vígjátékban egy tizenkét éves kisfiú, Carlos elszökik otthonról, hogy megtalálja nagypapáját. Tudja róla, hogy spagetti-westernfilmekben játszott és hős volt. A spanyol Tabernas-sivatagban lévő Texas-Hollywoodnak csúfolt álvárosban kivénhedt kaszkadőrök és indiánnak maszkírozott cigányok szórakoztatják az arra vetődő mozirajongó turistákat, fárasztó akciójeleneteikkel. Az egész cirkusz főnöke Julián, Carlos nagypapája, aki már nem is tud elképzelni más életet, mint hogy naponta többször látványosan leessen a tetőről. Carlos nyomai után kutatva megérkeznek izgatott és figyelmetlen újgazdag szülei. Ők viszont rögtön ingatlanüzletet szimatolnak…

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 9

Szombat, február 9.
Duna Televízió
20:00

Ali

1964-ben egy új, fiatal bokszoló robbant be a profi boksz világába: Cassius Clay. Mint bulldózer, gázolta le ellenfeleit, bizonyítva, hogy erőteljes és gyors stílusa méltóvá tette a világbajnoki cím elhódítására. Magánélete nem kevéssé volt figyelemreméltó: kapcsolatba került a Nation of Islam nevű szervezettel, barátja volt az ellentmondásos polgárjogi harcos, Malcolm X, rabszolga őseitől örökölt nevét megváltoztatta: Muhammad Ali lett. Pályája csúcspontján kellett szembenéznie a legnagyobb próbatétellel: a vietnami háború idején besorozhatóvá vált. De Ali, bár nem a harc sűrűjébe került volna, mégis megtagadta a szolgálatot. Nagy árat fizetett érte: amíg az ellene indított eljárás tartott, nem bokszolhatott sehol az országban. Eztán kemény harc kezdődött a visszatérésért, ami után örökre beíródott a neve a sport történelemkönyvébe. Michael Mann filmjében a világ leghíresebb bokszolóját William Smith játssza, amellyel a rapperből lett színész a komolyabb arcát mutatta meg.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 10

Vasárnap, február 10.
m2
23:45,

Lost Highway – Útvesztőben

Állítólag David Lynch ezen filmjét nem igazán lehet megérteni, inkább érezni kell. Most hétvégén azonban ismét megpróbálkozhatunk vele. Fred Madison eltűnik börtöncellájából – ahol feleségének brutális meggyilkolásáért tartják fogva – és helyén a megrémült Pete Daytont találják, aki képtelen megmagyarázni, hogyan került a börtönbe és hogy hol szerezte titokzatos fejsérülését… Két történet, ugyanazzal a nővel, aki hol szőke, hol barna parókában csábít és hajszol a bűn felé. A nagymenő, hatalmát fitogtató pornókirály, kényszerképzetekkel és hallucinációkkal vívódó, sodródó férfihősök és vér, erőszak minden mennyiségben. Talányos cselekményvezetés, melyben a sorsokat valami misztikus, mágikus erő kapcsolja össze.

Menjek vagy maradjak – Első emelet vagy Lost Highway 11

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik