Élet-Stílus

Premier League: élre állt a bajnok

A Manchester United Cristiano Ronaldo két góljával legyőzte a Portsmouth csapatát, s a 24. fordulóban az élre állt az angol labdarúgó bajnokságban. A bajnok jobb gólkülönbségével előzi meg az Arsenalt.

Az élen álló duóra tapad a legutóbbi kilenc tétmérkőzését megnyerő, négypontos hátrányban lévő Chelsea. A londoniak a Reading együttesét győzték le Michael Ballack fejesgóljával. Ismét vesztett a Liverpool. A vörösök a West Ham otthonában kaptak ki peches körülmények között.

A manchesteri Old Traffordon Cristiano Ronaldo ismét tavaly tavaszi önmagát idézte. A címvédő szélsője gyakorlatilag két perc alatt eldöntötte a találkozót, s 19 találatával megerősítette helyét a góllövőlista élén.

A portugál ezúttal előretolt ékként játszott, s mivel a középpályára hosszú kihagyás után visszatért Paul Scholes, megkapta a szükséges támogatást is.

A United már az első percektől megszállta az idén hét (!) idegenbeli győzelmet arató vendégek térfelét, s a kilencedik percben góllá érett a nyomás: a manchesteri mezben 550. alkalommal játszó Scholes ugratta ki Ronaldót, a portugál pedig a Nanival játszott kényszerítő után James kapus lábai között passzolt a kapuba.

A második gól előtti pillanat: Ronaldo és Rooney tanakodik (Getty)

A második gól előtt: Ronaldo és Rooney tanakodik (Getty)

Két perccel később már varázsolt. Egy jobboldali szabadrúgást 25 méterről csavart a jobb felső sarokba – találatával még a dicséretekkel rendkívül szűkmarkú Alex Fergusont is „dalra fakasztva”:
„David Beckham szabadrúgásai a tökélyt súrolták, akárcsak Eric Cantona kísérletei. Ronaldo azonban fenomenális. A legjobb szabadrúgáslövő, akit csak láttam a Premier League-ben. A mai lövését kapus nem védhette. A srác rengeteget gyakorol, de látszik az eredménye.”

A United később is folytatta a támadásokat, újabb gól azonban nem született.

Londonban a Chelsea nem mutatott túl sokat, ám az egyre jobb formába kerülő Michael Ballack két alkalommal is odaért Paulo Ferreira ívelésére. Az elsőből gól lett, a másodikból nem, így lett 1-0 a végeredmény. A Chelsea zsinórban kilencedik találkozóján nyert, s ezzel beállította a 2005-ös klubrekordot. A Reading ötödször maradt alul sorozatban.

Ballack és Lita balettje. Előbbi lehetett elégedettebb (Getty)

Ballack és Lita balettje. Előbbi lehetett elégedettebb (Getty)

Szintén Londonban született meg a forduló meglepetése (?). A Liverpool ugyanis ismét alulmaradt, s bár a vendéglátók gólját Mark Noble büntetőből szerezte a hosszabbításban (a tizenegyes előtt Carragher vágta fel csúnyán Ljungberget), a West Ham a mérkőzés egészét tekintve is nevesebb ellenfele fölé nőtt. Luis Boa Morte két alkalommal is közelről tévesztett, míg Xabi Alonso a saját kapufájára „mentett”.

A játéknap eredménye: a Manchester United letaszította az élről az Arsenalt, a Chelsea tartja a lépést, míg a Liverpoolnak az UEFA-kupára jogosító helyezésért is harcolnia kell. Csütörtök reggeli hír, hogy a liverpooli szurkolók tervezik, kivásárolják a klub jelenlegi amerikai tulajdonosait.

Noble ünnepli magát. Ismét kikapott a Liverpool (Getty)

Noble ünnepli magát. Ismét kikapott a Liverpool (Getty)


Premier League, 24. forduló:


Manchester United-Portsmouth 2-0 (2-0)
Manchester, Old Trafford, 75 415 néző. Vezette: Atkinson
Gól: C. Ronaldo (9., 12.)
Man. Utd: Van der Sar – Brown, Ferdinand, Vidics, Evra – Nani, Scholes (Anderson, 62.), Carrick, Pak – Ronaldo (Hargreaves, 73.), Rooney (Tévez, 73.). Szakvezető: Alex Ferguson
Portsmouth: James – Johnson, Campbell, Distin (Hreidarsson, 46.), Pamarot – Lauren (Mvuemba, 46.), Davis – Diarra, Kranjcar – Baros (Hughes, 78.), Mwaruwari. Szakvezető: Harry Redknapp

Chelsea-Reading 1-0 (1-0)
London, Stamford Bridge, 41 171 néző. Vezette: Dean
Gól: Ballack (32.)
Chelsea: Cech – Ferreira, Alex, Carvalho, Bridge – Wright-Phillips (Sidwell, 85.), Makelele, Ballack, Joe Cole – Anelka, Malouda (Pizarro, 76.). Szakvezető: Avram Grant
Reading: Hahnemann – Murty, Cisse, Ingimarsson, Shorey – Oster (Matejovsky, 81.), Harper, Hunt, Convey (Rosenior, 85.) – Lita, Doyle. Szakvezető: Steve Coppell

West Ham-Liverpool 1-0 (0-0)
London, Upton Park, 34 977 néző. Vezette: Wiley
Gól: Noble (90., 11-esből)
West Ham: Green – Neill, Ferdinand, Upson, McCartney – Ljungberg, Noble, Mullins, Bowyer (Ashton, 58.) – Boa Morte (Etherington, 59.), Cole (Spector, 81.). Szakvezető: Alan Curbishley
Liverpool: Reina – Finnan, Carragher, Hyypia, Aurelio – Benajun (Babel, 72.), Gerrard, Alonso, Kewell (Lucas, 61.) – Torres, Kuyt. Szakvezető: Rafael Benítez.

Derby-Manchester City 1-1 (0-0)
Gól: Zsihai (öngól, 46.), illetve Sturridge (63.)

Everton-Tottenham 0-0

Az élcsoport:
1. Manchester United 57 pont (48-11), 2. Arsenal 57 (49-17), 3. Chelsea 53, 4. Everton 43, 5. Aston Villa 41 (43-31), 6. Manchester City 41 (31-25), 7. Liverpool 40.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik