Élet-Stílus

Elmarad az álomdöntő

Marija Sarapova és Ana Ivanovics mérkőzik egymással szombaton a női egyes döntőjében az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az ötödikként rangsorolt orosz játékos simán verte Jelena Jankovicsot, a negyedik kiemelt szerb teniszező pedig három szettben múlta felül Daniela Hantuchovát az elődöntőben. A férfiaknál már biztosan elmarad az álomdöntő.

Sarapova egymás után másodszor jutott be a döntőbe az Australian Openen, tavaly a fináléban kikapott az amerikai Serena Williamstől. “Jól kezdtem a mérkőzést Jelena ellen, különösen ahhoz képest, hogy szabad téren melegítettem be, aztán végül fedett pályán játszottunk” – értékelt Sarapova. “Aztán sikerült tartanom a ritmust, ami fontos is volt, mert ő mindig veszélyes, ha hátrányba kerül.”


Sarapova a finálé nagy esélyese

Az orosz játékos a világelső Justine Henin elleni formáját átmentette az elődöntőbe, és különösen az összecsapás első részében volt elemében: rendkívül magabiztosan teniszezett, és pillanatok alatt 5:0-ra elhúzott a közismerten lassan bemelegedő szerb ellenfelétől. Jankovics ugyan ezt követően három játékot megnyert, de a szett Sarapováé lett.

Sarapova nagy formában játszik Melbourne-ben (AFP)

Sarapova nagy formában játszik Melbourne-ben (AFP)

A második játszmában azonnal elvesztette az adogatását a szerb játékos, majd rövid ápolás kért. A folytatásban szemmel láthatóan fájdalmai voltak Jankovicsnak, mozdulni is alig bírt, így Sarapovának nem okozott gondot a mérkőzés megnyerése. Az orosznak 30 nyerő ütése volt, ebből nyolc volt ász.

“5:3-nál, amikor már éppen jöttem fel, elkezdett fájni a hátam. Fel akartam adni a mérkőzést, de ez nem lett volna fair a közönséggel szemben, így hát tovább játszottam” – magyarázta a történteket Jankovics.

A padlóról állt fel Ivanovics

Sarapova döntőbeli ellenfele, Ivanovics pályafutása során másodszor jutott GS-torna fináléjába. Először tavaly Párizsban játszhatott trófeáért, akkor kikapott a belga Justine Henintől. A mostani menetelésével biztossá vált, hogy hétfőtől a világranglista második helyén fog állni.


A Hantuchova elleni elődöntőben nagyon rosszul kezdett, idegesen teniszezett, s az első nyolc játékot elvesztette. A nyitó szettben 25 perc alatt maradt alul úgy, hogy mindössze kilenc pontot ért el. “Nagyon kellemetlen volt ez a szakasz, semmi sem jött össze, miközben Daniela remekül játszott. Önök nélkül már foglalhatnám a hazaútra szóló jegyemet” –fordult a közönséghez a mérkőzés végén Ivanovics.

Megzavarta a csoszogás

A játék képe nagyot fordult 0:6, 0:2-es állásnál, és a következő hét gémből hatot megnyert Ivanovics, ezzel természetesen a szettet is. A döntő harmadik játszmában 4:4-ig mind a két teniszező hozta az adogatójátékát, a kilencedik gémben azonban Ivanovics brékelt, majd a saját szerváját hozva megnyerte a már elveszettnek hitt elődöntőt.

Hantuchova csalódottan vette tudomásul a vereséget, annak okát azonban nem csak a saját teljesítményében látta. Szerinte Ivanovic az ő szerváinál, közvetlenül azelőtt, hogy megütötte volna a labdát, a cipőjét a talajhoz dörzsölte, és csoszogásával éles, zavaró hangot adott ki. “Többször játszottunk már egymással, korábban nem vettem észre ilyesmit. Úgy vélem, nem volt sportszerű, amit csinált. Szóltam a bírónak, de nem tett semmit” – méltatlankodott.

Reakciójában a szerb kiválóság cáfolta, hogy szándékosan zavarta volna meg ellenfelét: “A szervafogadáshoz mozgatnom kell a lábamat, nem tehetek róla, minden meccsen ezt csinálom. Talán a pálya borítása miatt van a csikorgás, amelyet amúgy a férfi mérkőzéseken is hallani. Láttam, hogy Daniela panaszkodik a bírónál, de talán csak bele akart kapaszkodni valamibe, amin felhúzhatja magát.”

Esélye nem volt Nadalnak

Az első férfi elődöntőben óriási meglepetés született: a torna meglepetésembere, a francia Tsonga simán elverte a második helyen kiemelt Rafael Nadalt. A spanyol klasszis a közel kétórás összecsapáson nem találta a nem rangsorolt ellenfele játékának az ellenszerét, és a három szettben elbukta pályafutása első Australian Open elődöntőjét.

A 22 éves Tsonga – aki pályafutása során először szerepelhet Grand Slam-torna fináléjában – a világelső svájci Roger Federerrel vagy a szerb Novak Djokoviccsal játszik majd a végjátékban.

Hiába küzdött, esélytelen volt (Getty)

Hiába küzdött, esélytelen volt (Getty)

“Csodálatos és hihetetlen érzés, ma egyszerűen semmi sem állíthatott meg. Minden labdát keményen megütöttem, és mindegyik be is ment, szóval mit is mondhatnék? A családtagjaim azt mondták, hogy nem szeretnének felébredni ebből az álomból, és egész Franciaország drukkol nekem, úgyhogy a döntőben is igyekszem majd a legjobbamat nyújtani” – mondta a világranglistán 38. győztes, aki alig két óra alatt búcsúztatta a Roland Garros háromszoros bajnokát.

Nadal szokásos sportszerűségével értékelte a meglepően egyoldalú találkozót: “Jól játszottam, ellenfelem viszont elképesztően. Gratulálok neki, hihetetlen röptéket mutatott be. Próbáltam lassítani, gyorsítani, a pályára belépve ütni, a vonal mögül ütni, de ma esélyem sem volt.”

Tsonga a harmadik francia, aki bejutott az Australian Open fináléjába, korábban Jean Borotra 1928-ban, Arnaud Clément pedig 2001-ben verekedte el magát odáig – de nyerni csak az 1994-ben elhunyt “muskétás” tudott.

Australian Open, elődöntő

Nők:
Sarapova (orosz, 5.)-Jankovic (szerb, 3.) 6:3, 6:1
Ivanovic (szerb, 4.)-Hantuchova (szlovák, 9.) 0:6, 6:3, 6:4

Férfiak:
Tsonga (francia)-Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:3, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik