Élet-Stílus

Újabb punkveteránok szállnak hajóra

Hét közepén két csemegével várja a koncertlátogatókat az A38 Hajó. Szerdán az 50. születésnapját ünneplő Hajnóczy Csaba szerzeményeit játssza a Budbudas, csütörtökön pedig a punk egyik klasszikusa, a UK Subs zúz a hajógyomrban.

Hajnóczy Csaba, az egykori Kontroll Csoport egyik alapítója, a Kampec Dolores vezetője a Budbudasszal, Budapest extrém bigbandjével ünnepli 50. születésnapját. A Budbudas rendhagyó vállakozás, mely a komolyzenén nevelkedett csellista, Márkos Albert és a DJ-doyen Titusz, valamint DJ Mango, a dobos Hárságyi Péter, Ágoston Béla (szaxofon) kezdeményezéséből született.

Az idővel nagyzenekarrá bővülő produkció semmi máshoz sem hasonlítható zenei szerkezeteket teremt, felfedezve az elektronikus tánczenék, a kortárs kísérleti muzsika és dzsessz korábban nem létező átjáróit. Klezmer, hiphop, programozott alapok, elszállós free jazz-improvizációk: a Budbudas a magyar zene leginkább progresszív formációi közé tartozik. Ezúttal nem megszokott koncertprogramját, hanem Hajnóczy Csaba szerzeményeit adja elő.

Budubas

Budubas



Hajnóczy-retrospektív

A klasszikus gitározást és muzikológiát tanult Hajnóczy a magyar underground-avantgárd zene egyik legfontosabb képviselője. A nyolcvanas évek elején ő szerezte a Kontroll Csoport “örökzöldjeinek” nagy részét, majd az immár két évtizede működő Kampec Dolores vezetője lett. Emellett számtalan együttműködésben vett részt Kiss Erzsitől Grencsó Istvánon át Pavel Fajtig és a Danubiansig.

Jubileumi koncertjén erre a gazdag pályára tekint vissza: sikeres régi számok és erre az alkalomra készülő új darabok gazdag hangszerelésben, kiváló muzsikusokkal, és különleges vendégművészekkel: Kenderesi Gabi, Vajdovich Árpád, Ölveczky Tamás (Kampec Dolores), Bende Zsuzsanna (ének) és Szabó Réka (táncimprovizáció). A koncertről televíziós felvétel készül, mely egy későbbi időpontban kerül adásba a Magyar Televízió egyes csatornáján.

A punk gyökerei

Alig egy hónappal a GBH A38-as fellépése után újabb punk-veteránok érkeznek a hajóra: a brit punk első hullámával indult UK Subs és az utóbbi időben elválaszthatatlan turnétársa, a Vibrators mutatja meg, hogy a kor nem fog a tarajon: a punkot a kemény rockkal ötvöző két zenekar fellépése (a magyar Nagy A Punkkal kiegészülve) nem mindennapi élményt ígér.

UK Subs

UK Subs

A UK Subs, azaz eredeti nevén a Subversives a brit punk első hullámával indult még a homályba vesző 1976-os évben. A Felforgatók egyik legfontosabb jellegzetessége, egyben máig ható sikerének titka, hogy – eltérően a klasszikus punk követelményektől – soraiban zenélni is tudó emberek voltak, mindenekelőtt az eredetileg fodrász Harper, aki elismert R&B-énekesként kereste kenyerét (és eleinte elég viccesen is nézett ki kiköpött Tom Jones-alteregóként üvöltve a Warhead apokaliptikus látomását: “az iszlám katonái betáraznak / készen állnak”).

Iggy Pop előtt is játszanak

Kezdetben a UK Subs a klasszikus rock and rollt ötvözte a kocsmapunk koszos hangzásával, az együttes első két lemeze máig ható punk-alapmű. Aztán a nyolcvanas években a zenekar nevéhez fűződött a punk és a metál összekapcsolása, amivel ma is érvényes hullámot indított el. Nem véletlen, hogy a UK Substól igen sokat tanuló Guns ’N’ Roses is tisztelgett egy feldolgozással a Spaghetti Incidenten, illetve a Subs gyakori előzenekara Iggy Popnak vagy a Bad Brainsnek. Sokatmondó az a tény is, hogy egy időben Lars Fredriksen, a Rancid jelenlegi gitárosa játszott velük.

Az utóbbi időben a Subs turnéit szinte mindig a Vibratorsszal közösen bonyolítja. Két éve már a klasszikus páros fellépett már Magyarországon, és így lesz ez az A38 Hajó színpadán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik