Élet-Stílus

Bizottság-koncert nem lesz, de képet kölcsönözhetünk

Értékes festményeket, szobrokat kaphatunk néhány hónapra kölcsön a KOGART Háztól, feltéve, hogy belépünk annak baráti körébe. A kölcsönműkincsünket egy csütörtökön nyíló kiállításon választhatjuk ki, amelynek a megnyitóján a hírekkel ellentétben nem lép fel a Bizottság utódzenekara.

Az ingyenes képkölcsönzés gyakorlatával a kortárs művészet népszerűsítésének egy új módját kezdeményeztük – mondta el a FigyelőNetnek Vidák Vera, a KOGART Baráti Kör koordinátora.

A lényege, hogy a klub tagjai 3-4 hónapra térítésmenetesen hazavihetnek egy vagy két műkincset, gyönyörködhetnek benne és az alkotást néhány hónap múlva egy másikra cserélhetik. Ezen időre a ház állja a biztosítási költséget

Bizottság-koncert nem lesz, de képet kölcsönözhetünk 1 Képet kölcsönözhetünk


Most a Vajda Lajos Stúdió képeiből válogathatunk
A másfél éve indult kezdeményezés részeként negyedévente kiállítást rendez a KOGART ház. Ezekre az alkalmakra a kurátorok a műtermekből válogatják ki a legjobbaknak ítélt festményeket és szobrokat és ez alapján hozzák létre a kiállítást egyetlen estére.

Ezúttal a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek képeiből nyílik tárlat csütörtökön, és a baráti kör tagjai ezen alkotásokból választhatnak ki maximum kettőt, amit 3-4 hónapra hazavihetnek.

Bárki lehet tag

A képeket szigorúan csak a KOGART Baráti Kör tagjai kölcsönözhetik. Tag azonban bárki lehet, 15 ezer forintos évi tagsági megfizetésével – teszi hozzá Vidák Vera. A kölcsönzés mellett a klub tagjai ingyen vehetnek részt havonta 2-3 különleges képzőművészeti, kultúrtörténeti, irodalmi programon.

A stúdió a 70-es években az egyik legfontosabb autodidakta, alternatív művészeti csoportosulása volt. Fe Lugossy László és ef Zámbó István gondolkodásmódja és életstílusa, az anarchizmus, a sci-fi, a szürrealizmus, a dadaizmus és a hippiség sajátos keveréke alapvetően meghatározta a szentendrei társaság indulását.

A Stúdió tagjai közé tartozik fe Lugossy László, ef Zámbó István mellett, Bernáth(y) Sándor, Holdas György, Aknay János (alapítótagok), Almási Gertrúd, Bereznai Péter, Bukta Imre, Győrffy Sándor, Borgó György Csaba, Vincze Ottó, Várnagy Ildikó, Pacsika Rudolf, Csontó Lajos, Márkus Péter.

Bizottság-koncert nem lesz, de képet kölcsönözhetünk 2 A Bizottság nem áll össze újra
Bizottság: koncert nem lesz, DVD várható

A csütörtöki kiállítás megnyitóján, a ház által kiadott közleménytől eltérően nem a legendás Bizottság zenekar utóda lép majd fel. Mint ef Zámbó Istvántól megtudtuk csak amolyan háttérzenére, közönségcsalogató zenére készülnek. Semmi köze a Bizottsághoz – jelentette ki a FigyelőNetnek a zenekar egykori tagja.


Zámbó egyébként azt is elárulta: nem készül a Bizottság arra, hogy újra összeálljon (ez nem is lehetséges, mert a gitáros, Szulovszky István Joni 2006-ban elhunyt), de néhány korabeli felvételből (többek között koncertfelvételekből) a közeljövőben kiadnak egy DVD-t, illetve könyv formájában dolgozzák fel a zenekar történetét.


A Happy Dead Band vezetője egyébként nagyon jónak tartja a KOGART kölcsönzési akcióit. Mint mondja, így a gyűjtők jobban megismerkedhetnek a képekkel, kipróbálják, hogy „együtt tudnak-e élni” egy-egy művel, s így biztosabban tudnak dönteni annak esteleges megvásárlásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik