Élet-Stílus

Australian Open: megremegett Federer trónja

Meglepetésekkel folytatódott az ausztrál nyílt teniszbajnokság: a harmadik fordulóban búcsúzott a női egyes további küzdelmeitől két orosz éljátékos, a másodikként rangsorolt Kuznyecova és a hatodik helyen kiemelt Csakvetadze. A férfiaknál Federer csak óriási csatában jutott a legjobb 16 közé.

Kisebb sérüléssel lépett pályára szombaton Szvetlana Kuznyecova. Az orosz játékán mindez eleinte nem látszott: villámrajtot vett, és pillanatok alatt 3:0-ra elhúzott a lengyel tehetség, Agnieszka Radwanska ellen. A saját maga által diktált tempót azonban képtelen volt tartani Kuznyecova, és sorozatban hat gémet elveszítve elbukta az első szettet.

Sima vereség

A második felvonás elején ismét megnyomta az orosz klasszis, de 3:0 után megint szétesett a játéka. A 29. helyen kiemelt Radwanska ellenfele hibáit kihasználva előbb kiegyenlített, majd egy brékkel 5:4-re ellépett, és végül jókora meglepetésre simán kiejtette Kuznyecovát.

“Nagyon fájó a vereség, már csak azért is, mert azt hiszem, soha nem voltam még ilyen jó formában az Australian Openen. Csak hát ezt ma nem tudtam bizonyítani. Nagyon egyszerű a dolog, magamat vertem meg, nem jó megoldásokat választottam” – vélekedett Kuznyecova. “Nem volt vesztenivalóm, egyszerűen csak játszanom kellett” – nyilatkozott a 18 esztendős Radwanska.

Szintén pakolnia kellett Kuznyecova honfitársának, a hatodikként rangsorolt Anna Csakvetadzénak. A fiatal orosz játékost honfitársa, Marija Kirilenko (27.) búcsúztatta. Az első szettet rövidítésben még hozta az esélyesebb versenyző, de aztán megmagyarázhatatlan módon hullámvölgybe került, és a meccs hátralévő részében már csak három gémet nyert.

Federer megingott

Közel négy és fél órás mérkőzésen biztosította helyét a legjobb 16 között a címvédő Roger Federer. A világelső svájci játékos dolgát rendkívüli módon megnehezítette a világranglistán 49. helyezett szerb Janko Tipsarevic, aki akár meg is nyerhette volna az összecsapást. Három szett után ő vezetett, s bár Federer a negyedikben lehengerlő volt, az ötödik játszma megint kiélezett küzdelmet hozott.

Maratoni csatában nyert a világelső (AP)

Maratoni csatában nyert a világelső (AP)

Mindkét teniszező magabiztosan söpörte be adogatásait – Federerhez hasonlóan Tipsarevic is ellenállhatatlan volt saját játékában -, 8:8-nál azonban a szerb megingott, bizonytalanságát pedig ellenfele könyörtelenül kihasználta. Aztán a folytatás már a megszokott menetrend szerint zajlott, Federer magabiztosan hozta szervagémjét, ezzel pedig továbbjutott.

A svájci kiválóságnak 96 nyerő ütése volt Tipsarevic 52-jével szemben, az ászok tekintetében is Federer volt jobb (39/14), de ki nem kényszeríttet hibát is ő követett el többet (64/47). A mérkőzés 4 óra 24 percig tartott.

“Micsoda nagyszerű csata, mennyire tiszta játék. Janko remek srác, kár, hogy valakinek mindenképpen nyernie kellett. Bárcsak néha lehetne döntetlen is – mondta a találkozó után Federer. – Ilyen mérkőzések miatt őszül meg korán az ember. Sajnálom Tipsarevicet, de örülök ennek a nagy győzelemnek.”

Kipottyant a tavalyi finalista

A férfiak versenyéből kiesett a tavaly döntős Fernando Gonzalez: a melbourne-i rangsorban hetedik chilei játékos a 19 éves horvát Marin Ciliccel szemben maradt alul. A dél-amerikai teniszező az összecsapás után azt mondta, napok óta fáj a válla, mert túl nehéz a labda, ráadásul a gyomra sincs rendben.

“Ma valószínűleg eddigi legjobb mérkőzésemet produkáltam. Szerencsémre fedett pályán játszottunk, így a szerváim gyorsabbak voltak” – fogalmazott Cilic, aki az ausztrál bajnokság előtt nem nyert mérkőzést GS-tornán.

Australian Open, 3. forduló (a 16 közé jutásért)
Nők:
Radwanska (lengyel, 29.)-Kuznyecova (orosz, 2.) 6:3, 6:4
Kirilenko (orosz, 27.)-Csakvetadze (orosz, 6.) 6:7, 6:1, 6:2
Ivanovic (szerb, 4.)-Srebotnik (szlovén, 28.) 6:3, 6:4
V. Williams (amerikai, 8.)-Mirza (indiai, 31.) 7:6, 6:4

Férfiak:
Federer (svájci, 1.)-Tipsarevic (szerb) 6:7, 7:6, 5:7, 6:1, 10:8
Djokovic (szerb, 3.)-Querrey (amerikai) 6:3, 6:1, 6:3
Cilic (horvát)-Gonzalez (chilei, 7.) 6:2, 6:7, 6:3, 6:1
Blake (amerikai, 12.)-Grosjean (francia) 4:6, 2:6, 6:0, 7:6, 6:2
Berdych (cseh, 13.)-Monaco (argentin, 21.) 3:6, 6:3, 7:6, 6:2
Hewitt (ausztrál, 19.)-Bagdatisz (ciprusi, 15.) 4:6, 7:5, 7:5, 6:7, 6:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik