Élet-Stílus

Ezt nézzük a mozikban idén

A nagy hollywoodi stúdiók előszeretettel alkalmazzák a sikeres receptet: bevált összeállításon ne változtass. Ezért aztán – amellett, hogy számos újdonsággal is találkozhatunk a mozikban – a vetítővásznakat ellepik az újrahasznosított hősök és hősnők. Nézze meg a 2008-as filmek előzeteseit!

Ugyan vannak a magyarországi filmforgalmazóknak egy évre előre kiötlött bemutatási elképzeléseik, de – nagyjából – biztosat mondani egy-két hónap, maximum negyedév távlatában tudnak. Mert lehetséges, a tervezett premiereket gyakran felülírja a képviselt gyártó/forgalmazó stúdió promóciós stratégiája, a konkurenciaharc és az is, hogy mennyit változtat az elgondolásokon egy-egy időközben megvásárolt film (pláne, ha sikerszagú). Szóval: pantha rhei, minden mozog, kábé január és február a bizonyos, de a változtatás jogát fenntartják. Csipegetéseink kapcsán azt azért előrevetíthetjük, hogy 2008 filmileg a folytatások évének ígérkezik. Ám erről majd később. Kezdjük inkább rögvest az elején, miszerint abszolút változatosan indul az új esztendő filmes szempontból, értjük: a műfajokat tekintve.

Talán év eleji bizakodó kedvünket letörendő jól sikerült horrorral érkezik Will Smith (Legenda vagyok, január 3.), hogy mint egyetlen New York-i túlélő megmentse a maroknyi emberiséget, mert a humán faj az elbizakodott orvostudomány génmanipulációja miatt extra agresszivitást okozó vírusnak esett áldozatul.

Januárban egyébként is ránk jár a rúd, intergalaktikus küzdelmük második fordulóját nálunk vívják a savazó űrgyíkok és a rastahajú bolygóvadászok (Aliens vs. Predator: A Halál a Ragadozó ellen 2., január 31.). Az előzetes ígéretesen félelmetes.

A hó végén feszültségeinket oldhatja az Asterix az olimpián című francia képregény-feldolgozás (a harmadik a sorban). Ebben kedvenc töpszli gall harcosunk (Christian Claviert Clovis Cornillac váltja) és dolmencipelő, vaddisznófüggő dagadt cimborája (Obelix maradt Gérard Depardieu) az ókori szpartakiádra látogat. Na ja, győzhetetlenné tevő varázsfőzettel könnyű. Jó szokásuk szerint hülyére pofozzák az egyébként is hülye rómaiakat (Caesar: Alain Delon, Brutus: Benoît Poelvoorde). A filmben számos sporthíresség bukkan fel, mint Zinédine Zidane és Michael Schumacher.

Ezt nézzük a mozikban idén 1

Alain Delon, mint Caesar

Aki netán érzelmes szórakozásra vágyik, annak a január 17-ével induló Szerelem és egyéb katasztrófák című mozit ajánljuk, már csak azért is, mert a főszereplő Britanny Murphy mellett felbukkan Oralndo Bloom.

Januárra két veretesebb drámát szintén várhatunk, Ridley Scott maffiózóeposzát, Denzel Washingtonnal és Russell Crowe-val (Amerikai gengszter, január 17-től), illetve a romantikusabb vonalat képviselő Vágy és vezeklést (rendező: Joe Wright, főszereplők: Keira Knightley és James McAvoy, hazai bemutató: január 24.).

Nem szabad elfelejtenünk azt az intellektuális katarzislehetőséget sem, amit a magyar díszbemutatóra a pesti Puskin moziba csábított Woody Allen új krimije, a Kasszandra álma (start: január 3.) kínál. A két londoni fivér (Ewan McGregor és Colin Farrell) sorstragédiája hasonlatosan olyan sötét tónusú, mint amilyet korábban a Match Pointban láthattunk.

Februárban hasonlóképpen vegyes a felhozatal – pláne, hogy január 29-én beindul a magyar filmélet a 39. szemlével, ami február 5-ig tart –, akad például ironizáló háborúzó közelmúltfilm, Tom Hankssel és Julia Robertsszel, Mike Nichols rendezésében (Charlie Wilson háborúja, február 7.). A negyedik Rambo-film, a John Rambo (persze, hogy Sylvester Stallonéval) is ekkor startol (most Thaiföldön védi a szélsőségesektől a keresztényi értékeket).

Lesz Bob Dylan-életműfeldolgozás (I’m Not There, február 28.), amiben hat különböző karakteren keresztül ismerkedhetünk meg az amerikai zeneköltő mindennapjaival és munkásságával, George Clooney-s drámai thriller (Michael Clayton, február 21., rendező: Tony Gilroy).

Érkezik Tim Burton sokadik „szerelmi vallomása” Johnny Depp iránt, aki most egy daloló (!) kaszabolós gyilkost alakít (Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, bemutató: február 21.), illetve jön a reménytelenül cifra című – ám annál inkább remekműnek ígérkező – Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című western (rendező: Andrew Dominik, főszereplők: Brad Pitt, Casey Affleck, bemutató: február 28.).

Ebben a hónapban egy Gabriel García Márquez-klasszikus filmadaptációjával szintén találkozhatunk, amit Mike Nevell rendezett, a főbb szerepeket pedig Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno és Benjamin Bratt alakítják (Szerelem a kolera idején, premier: február 14.)

Az első tavaszi hónap bemutatóiról a dolgok jelen állása szerint annyit tudni, hogy ekkorra várható Ethan és Joel Coen újabb krimi-noir mesterdarabja, a Nem vénnek való vidék (szereplők: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Kelly Macdonald, Woody Harrelson).

Az Éjszakai őrséggel a filmköztudatba berobbant orosz rendező, Timur Bekmambetov amerikai akciómozija, a Wanted, James McAvoyjal, Morgan Freemannel, Terence Stamppel, Thomas Kretschmann-nal és Angelina Jolie-val is márciusban landolhat.

Áprilisra még egy akció-fantasy várható, Robert Downey jr.-ral – és Terrence Howarddal, Gwyneth Paltrow-val, Jeff Bridgesszel és Samuel L. Jacksonnal – A Vasember. (Tudják, röpköd, szó szerint acélököllel bír, és jól megmenti a világot.)

Nyártól kezdve, – ami Amerikában a nagy moziszezonkezdet, az iskolai szünetre kirajzó diákokra alapozva, – az esztendő második felében elárasztják a vetítőtermeket a mega-költségvetésű szuperprodukciók folytatásai. Még be sem zárták a tanodák kapuit, amikor május végén újra kalapot ölt (immár negyedszer) Harrison Ford, és izgalmas régészeti kalandra hívja az ifjúságot (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága). Hírlik, hogy Steven Spielberg szeretné, ha a tanintézményekben oktatnák a legendás Indy „kutatásait”, hiszen sokat lehet azokból okulni.

Ezt nézzük a mozikban idén 2

Egy kép az Indiana Jones forgatásáról

Sajátos (keresztényi) okulásra biztat a második Narnia-film, a tengerentúlon szintén május derekén debütáló The Chronicles of Narnia: Prince Caspian. Az időközben kisfelnőtté cseperedett Pevensie testvérek visszatérve imádott fantáziabirodalmukba feldúlt viszonyokat találnak, amin egy új hadvezérfi, a Caspian herceg (Ben Barnes) segíthet. Meg az oroszlán, Aslan, ugye.

Ezt nézzük a mozikban idén 3

Júniusban bedübörög a mutáns zöld hegyomlás sorstragédiájának újraértelmezett első része, a The Incredible Hulk, amiben a gyengére sikeredett 2003-as Hulk Bruce Bannerét Eric Banáról Edward Nortonra cserélték, kedvesét Liv Tyler játssza (korábban Jennifer Connelly domborított), és felbukkan még Tim Roth és William Hurt is. Igazi folytatást kínál a Múmia harmadik része (The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, július), amiben apa (Brendan Fraser) és fia (Luke Ford) együtt veszik fel a harcot a hamvaiból újjáéledő mitikus (és gonosz) császár (Jet Li) ellen. Anya megújul: Rachel Weisz helyett Maria Bello játssza.

Július végén újra megkezdi röptét a denevér-(ember) Gotham City és a multiplexek fölött: az előzményeket bemutató remek Batman: Kezdődik! rendezője, Christopher Nolan kvázi újraértelmezi a Tim Burton-i első részt (Batman), amiben Jack Nicholson alakította széles és ijesztő vigyorral Jokert. Aki azt hiszi, hogy a The Dark Knightban a mostani megformálója, Heath Ledger esetleg alulmaradna, vessen egy pillantást az előzetesre, és félni fog. Tényleg.

Augusztusban folytatódik a Pokolfajzat is, A faun labirintusa rendezője, Gulliermo del Toro hazánkban forgatott Hellboy II: The Golden Armyban gondoskodott az elképesztő vizuális élményről, amikor Pokolfajzatnak (Ron Perlman) és társainak (Selma Blair, Doug Jones) mágikus torzlényekkel kell megküzdeniük.

Hogy nálunk mikor vetítik azt még nem tudni, de a vicces animációs opust, a Madagaszkár 2-őt a tengerentúlon november 7-én indítják, és november 21-én következik a hatodik varázslótanoncos felvonás, a Harry Potter és a félvér herceg (az ötödik opus direktora, David Yates rendezi).

Természetesen azért nemcsak folytatásokból áll a filmes esztendő, az animációs szcénában (nálunk: júniusban) versenyre kél egy lusta mackó és egy izgő-mozgó robot (Kung Fu Panda, illetve WALL-E), októberben pedig egy ABBA-zenés vígjátékban komédiázik Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård és Julie Walters (Mamma Mia!).

Várhatjuk továbbá egy újabb M. Night Shyamalan-thriller felbukkanását, Mark Wahlberggel a főszerepben (The Happening). Valószínűleg, hogy jön a Get Smart című komédia, amiben Steve „40 éves szűz” Carell, Kate Hudson és Anne Hathaway játszik. A történet két barátnőről szól, akikről kiderül, hogy egy napra tervezik esküvőjüket, ám egyikük se szeretne változtatni a dátumon, ezért megindul a harc a helyszínek és a vendégek megszerzéséért. Talán találkozhatunk az USA-ban már bemutatott Juno című nevetős filmmel is, amiben a tinédzser Juno (Ellen Page) teherbe esik egyik osztálytársától, mire mindenki nevelőszülőket igyekszik a lányanya születendő babájának keresni (további szerepekben: Jennifer Garner, Jason Bateman).

Nagyon bízunk benne, hogy láthatjuk Roland Emmerich ígéretes prehisztorikus moziját. A 10.000 BC Krisztus születése előtt (ugye, a cím) tízezer évvel játszódik sztárok nélkül: egy vadásznő fontos küldetésre indul, felfedez egy elfeledett civilizációt, és nem elég az állati „gonoszság”, a kardfogú tigrisek, gyilkos mamutok stb., de tetézi azt az emberi rosszakarat is.

Ha minden jól alakul, elkerülhet hozzánk még idén a Dirty Tricks című dráma, Pitt és Meryl Streep közös új filmje, ami a Watergate-botrány idején játszódik, de nem a skandalumot, hanem az abban szereplő hölgyeket veszi górcső alá. A film John Jeter színdarabján alapul.

Csak remélni tudjuk, hogy elkerül hozzánk Elmore Leonardnak (Jackie Brown) a novellája nyomán forgatott nagybecsű westernje, a 3:10 to Yuma, amiben Russell Crowe és Christian Bale lövik magukat a főszerepekbe. És szerintünk igazi műfaji (horror-) csemegének, hogy ne mondjuk: kellemes meglepetésnek ígérkezik a spanyol Juan Antonio Bayona: El orfanato (az árvaház) című ijedelme, aminek az egyik producere, „főbábája” – ki más? – a mexikói Guillermo del Toro.

Miközben a 2008-as évben is markolásszuk a karfát, morzsolgatjuk a könnyeinket, és terebélyeseket hahotázunk, jóleső érzéssel tölthet el, hogy már készülőben a Tron 2., a Star Trek XI., a Teminator 4. stb. Szóval: csak arccal a vászon felé!

Magyarok, férfiak és asszonyok: a hazai teríték

2008-ban január 29-e és február 5-e között kerül sor a hagyományos hazai filmszemlére, a harminckilencedikre a Millenáris Teátrumban, a Palace Mammutban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Bem moziban. A játékfilmek között a következő, még be nem mutatott filmek versenyeznek: Bahrtalo! Jó Szerencsét! (rendező: Lakatos Róbert), Delta (rendező: Mundruczó Kornél), Fövenyóra (rendező: Tolnai Szabolcs), Márió, a varázsló (rendező: Almási Tamás), A nyomozó (rendező: Gigor Attila), Nyugalom (rendező: Alföldi Róbert), Pánik (rendező: Till Attila), Tabló (rendező: Dettre Gábor) és Tejút (rendező: Fliegauf Benedek). Az alábbi, már bemutatott filmek szintén indulnak: Lányok (rendező: Faur Anna), Megy a gőzös (rendező: Koltai Róbert), A Nap utcai fiúk (rendező: Szomjas György), Nincs kegyelem – PD emlékére (rendező: Ragályi Elemér), Off Hollywood (rendező: Hajdu Szabolcs), Overnight (rendező: Török Ferenc) és Zuhanórepülés (rendező: Novák Erik); illetve még a szemle előtt bemutatásra kerül: Casting minden (rendező: Tímár Péter, január 10.) és Kalandorok (rendező: Paczolay Béla, január 24.). Bővebben a mustra idején írunk róluk. Akad persze több olyan film is, amely még készülőben van, vagy nem szándékozik részt venni a 39. Magyar Filmszemlén. Ilyen Tarr Béla Georges Simenon-feldolgozása, A londoni férfi, vagy Sas Tamás új „párkeresőmozija”, a 9 és ½ randi (ennek bemutatóját február 21-ére tervezik). Szőke András (Hasutasok) Bakkerman címmel készít filmvígjátékot, az ismert humorista, Bagi Iván és Malota László viszont drámát tervez: az író Amiről hallgatnom kellene című könyvéből akar filmet (és színdarabot) adaptálni. S hát nem hagyhatjuk ki Gerencsér Tamás Holnap történt című úgynevezett „bulvárfilmjét” sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik