Élet-Stílus

Cseh László világcsúccsal aranyérmes

Kimagaslóan sikeres napot zárt a magyar csapat a debreceni rövidpályás úszó Európa-bajnokságon, miután a csütörtöki nyitánynak egy arany, egy ezüst és két bronz lett a medáltermése, s ragyogó időeredményeket is produkált az első napon szerencsét próbálók zöme.

Cseh László nem csupán Európa-bajnok lett 200 m vegyesen, hanem a kitüntető címet fantasztikus versenyzéssel, tetemes előnnyel és nem utolsó sorban 1:52.99 perces világcsúccsal érdemelte ki.

Új magyar pillangókisasszonyt avattak Kovács Emese személyében, aki 200 méteren csak az új világcsúccsal első lengyel Otylia Jedrzejczakot engedte maga elé. A 16 éves ifjúsági Európa-bajnok féltávnál még világrekord-részidővel vezetett is, végül aztán be kellett érnie az ezüsttel és 2:05.41 perces remek országos csúccsal, amelyet a most ötödikként zárt Boulsevicz Beatrixtól orozott el.


Cseh László világcsúccsal aranyérmes 1

CSeh László útban a világcsúcs felé (Galéria: Gáti András)


Verrasztó Evelyn is kitett magáért: ő a 200 méteres vegyesúszás fináléjában finiselt nagyszerűen, s érkezett be bronzérmet érő helyen, 2:09.83 perces országos csúccsal. Ugyanebben a számban, tőle alig lemaradva lett negyedik Hosszú Katinka.

A negyedik érem, egy további bronz, Kis Gergőt dicséri: az ajkaiak kitűnősége a 400 m gyors döntőjében sokáig csak tapadt az élbolyra, majd “robbantott”, s a falat harmadikként már ő érintette meg. Ráadásul ideje, a 3:39.52 perc nagyszerű magyar rekord.

A nap vesztese Kovács Ágnes, aki 50 m mellen “súrolta” 31.32-es országos csúcsát, attól alig négy századdal maradt el, viszont ez csak a kilencedik helyhez volt elég, vagyis éppen kiszorult a legjobb nyolc közül. Akárcsak az 50 m gyorson Takács Krisztián, aki holtverseny után, a nyolcadik helyért megrendezett “szétúszó” párbajban vesztett. Bejutott viszont a pénteki döntőbe 100 m háton Szepesi Nikolett.

Gyengébb számában is erőteljesnek bizonyult Gyurta Dániel, aki 100 m mellen élete legjobbját produkálva áttörte az egyperces határt, s bár az 59.93-mal csak a 13. lett összesítésben, teljesítménye több mint biztató vasárnapi fellépése előtt, amikor is 200-on áll rajthoz, címvédőként és az ismétlés reményében.

Az első versenynap eredményei.

—-Nyilatkozatok—-

Cseh László:
“Nagyon meg akartam dönteni a világcsúcsot. Két napja egy borítékba zárt papíron rögzítettem, hogy milyen eredményt várok magamtól, és a levelet odaadtam Gyárfás Tamásnak, a MÚSZ elnökének. Tökéletesen bevált a jóslatom! Vagyis hajszálra pontosan eltaláltam a világcsúcsot érő eredményemet. Ez az én ajándékom a most százesztendős magyar szövetségnek.”

Verrasztó Evelyn:
“Boldog vagyok, de elárulom, hogy számítottam a bronzéremre, erre készültem.”

Kovács Emese:
“Nekem az a stratégiám, hogy a starttól kezdve a lehető leggyorsabban ússzak, ha nem így teszek, nem tudok jó eredményt elérni. A közönség sokat segített nekem és az is fantasztikus, hogy sikeremet a családom és a barátaim is a helyszínen láthatták.”

Kis Gergő:
“Nagyon nagy meglepetés volt számomra is a bronzérem, egyáltalán nem számítottam rá, titokban a negyedik helyre vártam magam.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik