Élet-Stílus

Al Gore ma kap Nobel-díjat

Ünnepélyesen átadják hétfőn Stockholmban a szakmai Nobel-díjakat, Oslóban pedig a Nobel-békedíjat, amelyeket a hagyományosan nagyszabású ünnepi fogadás, majd pedig következő este a tradicionális békekoncert követ.

Oslóban a Nobel-bizottság vezetőjétől a királyi család jelenlétében Al Gore volt amerikai alelnök veszi át a Nobel-békedíjat, amelyet megosztva kapott az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságával a környezetvédelem terén kifejtett erőfeszítéseik elismeréseként.

Stockholmban a hagyományoknak megfelelően a svéd király adja át a Nobel-díjakat a szakmai, illetve irodalmi kitüntetetteknek a főváros hangversenytermében.

A Nobel-díjjal igazoló okmány, aranyérme és 10 millió svéd koronás (mintegy 268 millió forint) csekk jár. A díjátadást, amelyet a hagyományok szerint minden évben a kitüntetést alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján rendeznek meg, díszvacsora követi mintegy 1300 vendég – köztük a királyi család és kormánytagok – részvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik