Élet-Stílus

Kínkeserves győzelem a lengyelek ellen

A magyar női kézilabda-válogatott fontos győzelmet aratott a lengyel csapat felett a franciaországi világbajnokság középdöntőjében, így nagy lépést tett a negyeddöntőbe jutás felé.

A magyarok a spanyolok elleni 26-26-os döntetlent, a lengyelek pedig a románokkal szemben 38-33-ra elveszített mérkőzést hozták magukkal a középdöntőbe, így mindkét alakulat azzal a tudattal kezdte az összecsapást, hogy újabb pontvesztés már sokba kerülhet.

Kimaradt helyzetekkel indult a csata, az első gólt a rivális lőtte a 4. percben. Aztán fordítottak a magyarok, de változatlanul sok volt a hiba. A 29. születésnapját ünneplő Pálinger jó százalékkal hárított, ám elhúzni nem sikerült. Szűcs és Szamoránsky kiállítása alatt azonban Tóth betalált, és ez nyomasztólag hatott a lengyelekre. Az átlövő belelendült (7-4), majd 8-5-nél, a 19. percben az ellenfél szakvezetője időt kért.

Rengeteg hiba védekezésben

A folytatásban is sorra kapták a büntetéseket a magyarok, míg támadásban több ziccer kimaradt. Malczewska duplájával a 22. percben 8-8 lett az állás. Felváltva estek a találatok, majd a 25. percben már a lengyelek vezettek 11-10-re. A szünet előtt a jobbszélső Majerek sziporkázott, ennek nyomán a rengeteg technikai hibát elkövető magyarok kétgólos hátránnyal vonultak pihenőre.

A fordulás után minden maradt a régiben: ziccereket hibázott a Németh-sereg, és állandósult a két-három gólos különbség. Ahogy azonban javult a védekezés, kiélezettebb lett a küzdelem, a 36. percben pedig Hornyák egyenlített (15-15). A lengyel kapitány egyből időt kért.

Szenzációs Pálinger

Kirsner ült ki a képzeletbeli büntetőpadra, újból a riválisnál volt az előny, de azonos létszámban már nem, mert Mehlmann könyörtelenül értékesítette helyzetét. Balogh is jó szakaszt kapott el, duplázott (19-16). Szűcsöt állították ki, az emberhátrány alatt a magyarok lendülete nem tört meg, Görbicz egymás után kétszer is betalált (21-16).

Nagyobb sebességre kapcsoltak a lengyelek, de hiába, mert a magyar válogatott is felpörgött, Pálinger pedig remekelt. Egyre több labdát lopott a csapat, az indulásokból pedig gólok születtek. Állandósult az öttalálatnyi különbség, majd néhány rontás, és megint szorosabbá vált az állás.

Az utolsó öt percben Duda kétszer is bevette Pálinger kapuját (27-24), Kirsnert kiállították, ám a magyar kapus kritikus szituációban hétméterest fogott. Csakhogy Duda megint eredményes volt. Végül Balogh adta meg a kegyelemdöfést.

Következnek a németek

A második félidőben helyenként már a szép időket idéző magyarok a pénteki szünnapot követően szombaton 14:30-kor az eddig százszázalékos németekkel találkoznak.

A szövetségi kapitány kritikusan értékelt. „A félidőben nagyon elkeseredett voltam. Hihetetlen, milyen sokszor nem összpontosítunk. Volt 10-15 perc, amikor régi önmagunkat idéztük, tulajdonképpen ezzel nyertük meg a mérkőzést. Ezzel együtt sok a kiállítás, a szabálytalanság, ezek miatt sem találjuk a ritmust. Arra sincs magyarázat, hogy a játékosok nem azt csinálják a pályán, amit időkérés alkalmával kérek tőlük. Pihenőnap következik, remélem, rendezni tudjuk a sorokat. Egy magabiztos német csapat következik, jó lenne őket megremegtetni” – mondta Németh András.

Női világbajnokság, középdöntő, 1. forduló
II. csoport (Dijon):
Magyarország-Lengyelország 28-26 (11-13)
Gólszerzők:
Balogh 6, Mehlmann 5, Görbicz 4/2, Ferling 2, Kirsner 2, Tóth 2, Szamoránsky 2, Szűcs 2, Szucsánszki 1, Borbás 1, Hornyák 1, illetve Malczewska 4, Damiecka 4, Majerek 4, Pielesz 4/1, Duda 3, Duran 2, Kudlacz 2, Zaleczna 2, Polenz 1

Németország-Spanyolország 30-25 (14-8)
Románia-Koreai Köztársaság 31-27 (14-15)

Az állás: 1. Németország 4 pont (62-51), 2. Románia 4 (69-60), 3. Magyarország 3, 4. Spanyolország 1, 5. Lengyelország 0 (59-66), 6. Koreai Köztársaság 0 (53-63)

További eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik