Élet-Stílus

IIHF: NHL-szabványú pályákon rendezik az olimpiai tornát

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) hosszas vívódás után úgy döntött, hogy a soron következő világversenyeket az NHL-ben érvényes szabványú pályákon rendezik majd meg.

Kapcsolódó linkek


jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

A tornák nagy többségét, így a 2008-as quebeci és halifaxi kanadai világbajnokságot – melyet az IIHF fennállásának századik évfordulója jegyében rendeznek a sportág őshazájában -, valamint értelemszerűen a 2010-es vancouveri téli olimpiát is a tengerentúlon rendezik.

A hoki-tornákat tehát az Európában szokásosnál kisebb méretű pályán rendezik majd. A döntés 2012-ig marad érvényben.

Az IIHF eddigi standardja szerint a pályák 61 méter hosszúak és 30 méter szélesek, míg Észak-Amerikában 61×26-osak a jégfelületek. A döntés utánpótlás-vb-ket, illetve női vb-t is érint. Eddig az észak-amerikaiaknak kellett alkalmazkodniuk, a következő időszakban viszont az európaiakon, illetve az ázsiaiakon a sor.

A különbség nem csupán a pályák méretét, hanem a támadóharmadokét is érinti: ezek szintén az amerikai bajnokságban használt mérethez igazodnak – amely bő két méterrel nagyobb. A döntéstől a szövetség vezetői azt remélik, hogy a mérkőzések támadóbb szelleműek, látványosabbak lesznek.

A kétvonalas lest ugyanakkor nem érinti a változtatás, mint ahogy a kapusok mozgását meghatározó felfestést sem. Korábban az amerikai kontinensről érkező csapatok adaptálódási nehézségekre panaszkodtak, az egyik leglátványosabb példát a később olimpiai aranyig menetelő kanadai csapat szolgáltatta a 2002-ős Salt Lake City-i torna csoportküzdelmei során.

A juharlevelesek első találkozójukon 5-2-re kaptak ki a svédektől úgy, hogy négy „önhibát” vétettek: két góljukat a kétvonalas les-, kettőt pedig a védők rossz széltébeni helyezkedése okozta.

Az NHL-szabvány alapján sorra kerülő tornák:
2008 IIHF világbajnokság (Quebec City és Halifax, Kanada, május 2.-18.)
2009 IIHF U20-as világbajnokság (Ottawa, Kanada)
2009 IIHF U18-as világbajnokság (Egyesült Államok)
2010 IIHF U20-as világbajnokság (Kanada)
2010 Téli Olimpia (Vancouver, Kanada, február 12.-28.)
2011 IIHF U20-as világbajnokság (Egyesült Államok)
2012 IIHF női világbajnokság (Egyesült Államok)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik