Élet-Stílus

Kiszorítják Budapestről a kamionokat

Jövő év első honapjaitól csak tízszeres díjért, sok helyre kizárólag célforgalomként hajthatnak majd be a kamionok a fővárosba – írja a Népszabadság.

A jelenlegi tarifák akár tízszeresét kell majd fizetniük behajtási engedélyért az “össztömeg”-korlátozott övezetekben a fuvarozócégeknek, ami jelenleg 456 – 10,5 ezer forintba kerül. Ezekért, a következő évtől legalább 5, de akár 60 ezer forintot is kérhet majd a főváros.

Mind Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek és Burány Sándornak, az MSZP fővárosi vezetőjének sikerült megegyezniük az alapelvekben: vagyis januárban, de legkésőbb februárban bevezetik az új tarifákat, illetve pontosan rögzítik az először ideiglenes, még ingyenes tranzitzónák kijelölését. A végleges zónák várhatóan nyártól lesznek érvényesek, amikor mindenhol fizetni kell.


Kiszorítják Budapestről a kamionokat 1

A Hungária körút szélső sávja


Az autópályák bevezető szakaszai, az országos jelentőségű utak a Hungária körgyűrűig, az Üllői út, a Határ út, a Budaörsi út lesznek az engedély nélkül használható útvonalak.

A szakértők abban bíznak, hogy augusztusra tudnak alternatívát kínálni a fuvarozóknak, vagyis akkora elkészül az M0-ás körgyűrű keleti szakasza.

A “kamionvonal” a fővárost különböző zónákra osztja. A központi folyosóra ráhajtóutakon lehet eljutni, ezek jobbára azok, amelyeket a teherautók most is használnak. Ott azonban, ahol a jelenleginél kevesebb kárt okozó alternatív megközelítés lehetséges, az új rendszer szerint már csak azon a nyomvonalon lehet majd közlekedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik