Élet-Stílus

Hirvonen győzött Japánban

A világbajnoki pontversenyben vezető Marcus Grönholm és a címvédő Sebastien Loeb is kiesett, így a finn Mirkko Hirvonen ölébe hullott a győzelem a rali világbajnokság japán futamán. Két versennyel a szezon vége előtt összetettben maradt négypontos Loeb hátránya.

A japán futamon valóságos csillaghullás zajlott: többen, köztük a legnagyobbak is a verseny feladására kényszerültek. Az első napon a világbajnoki pontversenyben vezető finn Marcus Grönholm (Ford) esett ki, miután egy kanyarban megcsúszott és egy szalmabálának ütközött, végül pedig fának csapódott. A címvédő, az összetettben négypontos hátránnyal második francia Sébastien Loeb sem tudta befejezni a futamot. A Citroennel versenyző klasszis autója a 13. szakaszon megcsúszott és kisodródott a síkos pályáról, majd az árokban landolt.

Hirvonen győzött Japánban 1

Hirvonen harmadik futamgyõzelmét aratta (MTI/EPA)


A verseny így Grönholm csapattársa, a finn Hirvonen sikerével fejeződött be. Az utolsó napnak 37 másodperces előnnyel vágott neki a fordos pilóta, és megőrizte az előnyét Daniel Sordo és Henning Solberg előtt.

Hirvonen már pénteken az élre állt, és pozícióját szombaton, majd vasárnap is megőrizte. A finn versenyző korábban két futamot nyert meg, 2006-ban Ausztráliában, idén pedig Norvégiában bizonyult a leggyorsabbnak.

Az utolsó napon Loeb még visszatért, de már csak a szurkolók kedvéért: négy szakaszt meg is nyert, a napot azonban nem tudta olajproblémák miatt befejezni. Grönholm és Loeb között így megmaradt a négypontos differencia. Következik az Ír-rali, majd a szezonzáró a Brit-rali.

Japán-rali, végeredmény:
1. Mikko Hirvonen, Jarno Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) 3:23:57.6 óra
2. Daniel Sordo, Marc Marti (spanyol, Citroen C4 WRC) 37.4 mp hátrány
3. Henning Solberg, Cato Menkerud (norvég, Ford Focus WRC) 4:33.7 p h.

A világbajnokság állása: 1. Marcus Grönholm (finn, Ford Focus) 104 pont, 2. Sebastien Loeb (francia, Citroen C4) 100, 3. Mirko Hirvonen 84

Ajánlott videó

Olvasói sztorik