Élet-Stílus

Győzni akarásra szólították fel Davigyenkót

Furcsa esemény történt csütörtökön az egymillió dollár összdíjazású szentpétervári tenisztornán: a vezetőbíró nagyobb odaadásra szólította fel a korábban fogadási csalás gyanújába keveredett orosz Nyikolaj Davigyenkót.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

ATP

Az első helyen kiemelt Davigyenko 27 perc alatt simán, 6:1-re nyerte az első játszmát Marian Cilic ellen a szentpétervári tenisztorna második körében, az esélytelenebb horvát játékos azonban 7:5, 6:1-gyel fordított és nyert. A történetet az teszi különössé, hogy Jean-Philippe Dercq játékvezető a harmadik szettben figyelmeztette az orosz klasszist: teljes erőbedobással küzdjön a pályán.

„Amikor kettős hibát vétettem, helytelen viselkedés miatt figyelmeztettek, mintha direkt el akartam volna veszteni a mérkőzést. Meglepődtem. Soha nem hallottam még hasonlóról sem. Játszhattam akármilyen rosszul, soha nem szembesültem ilyennel” – kelt ki magából az orosz teniszező, aki azt is elárulta, a találkozó után megpróbálta tisztázni a történteket a bíróval. Szerinte a gond abból fakadt, hogy azt mondta a játékvezetőnek, jól van, miközben nem tudott olyan játékkal kirukkolni, mint tette azt az első szettben.

„Később elmondtam neki, hogy a lábaim nem bírták az iramot, valósággal összeroskadtak, alig bírtam mozogni” – magyarázta Davigyenko, akit kétezer dolláros pénzbírsággal sújtott az ATP, a hivatalos indoklás szerint azért, mert „nem teljes erővel küzdött a győzelemért”.

Az amúgy nem véletlen, hogy az orosz meccseit megkülönböztetett figyelem kíséri, ugyanis a világranglistán negyedik helyen álló játékos augusztusban fogadási csalás gyanújába keveredett. A sopoti viadalon nagy vihart kavart, amikor címvédő és első helyen kiemelt létére – gyanús körülmények közepette – lábsérülésre hivatkozva feladta az argentin Martin Vasallo Arguello elleni találkozóját.

A brit Betfair fogadóiroda azonnal jelezte az ATP-nek, hogy az átlagosnak mondható összeg több mint tízszeresét, összesen hétmillió dollárnak megfelelő összeget tettek fel erre a meccsre, és a pénz nagyobb részét Vasallo Arguello sikerére, ráadásul az első játszma után, melyet az argentin teniszező simán elveszített 6:2-re.

Az ügyben természetsen nyomozás indult, majd azóta többen, például a brit Andy Murray, illetve nemrég lapunknak Bardóczky Kornél is elmondta, egyes játékosok igenis manipulálják a teniszmeccseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik