Élet-Stílus

Doppingolással vádolják Shane Mosleyt

A Sports Illustrated lap internetes kiadása szerint a 36 éves amerikai „Sugar” Shane Mosley kellemetlen helyzetbe került, mert egy doppingbotrány során szerhasználóként az ő neve is felmerült.

Kapcsolódó linkek


profiboksz.lap.hu
sport.lap.hu

Balco: a sportvilágban ismerős ez a név, hiszen ez a cég, pontosabban laboratórium fejlesztette ki a THG (tetrahidrogesztrinon) nevű szert, amely megjelenésekor forradalmi volt, és a vizeletvizsgálatok alapján sokáig kimutathatatlan maradt. A főleg (amerikai) atléták által használt szer sokáig látókörön kívül volt a doppingellenes harcban, de 2003-ban egy edző borította a bilit, és így a régi NDK-s időket idéző, összeesküvésszerű, szinte nagyüzemű csalássorozat nyilvánosságra került, amibe több nemzetközi- és világsztár belebukott. Főleg amerikaiak.

A történet több részlete ugyanakkor még mindig homályos, és az is biztos, hogy az összes érintettet soha nem ismerheti meg a közvélemény. De a nyomozás továbbra is folyik, így kerülhetett képbe a három súlycsoportban is profi világbajnoki címet szerzett ökölvívó, Shane Mosley (44-4-0; 37KO) neve. Róla most látott napvilágot, hogy egy tavaly novemberi anti-dopping konferencián azt állította az ügy egyik nyomozója, Jeff Novitzky, hogy a 2003-as Oscar De La Hoya elleni visszavágó előtt feltételezhetően THG-t, tesztoszteront és erythropoetint (EPO) használt.

Természetesen az érintett cáfol, és eskü alatt vallotta, hogy soha nem szedett semmilyen doppinglistás teljesítményfokozót. Mosley egyszer sem bukott meg doppingteszten! Tudni kell persze, hogy a szuperszernek tartott THG azután is elég sokáig kimutathatatlan maradt, hogy a létezése egyáltalán nyilvánosságra jutott (az alábbi listán szereplő sportolókat sem a doppingellenőrök, hanem a rendőrnyomozók buktatták le).

Ez a mostani “ügy” szinte biztosan nem érinti Mosley november 10-i világbajnoki összecsapását a WBA-címvédő Miguel Angel Cotto (30-0-0) ellen.

Lebukott használók

Atléták: Marion Jones, Tim Montgomery, Regina Jacobs, Kevin Toth, Alvin Harrison, Calvin Harrison, Kelli White, Chryste Gaines, Eric Thomas, Michelle Collins, Ramon Clay, John McEwen, Dwain Chambers (brit), Zsanna Block (ukrán), Olga Vaszdeki (görög).
Baseball-játékosok: Barry Bonds, Gary Sheffield, Jeremy Giambi, Jason Giambi, ArmandoRíos.
Amerikaifutballisták: Bill Romanowski, Dana Stubblefield, Josh Taves, Barret Robbins, Chris Cooper, Johnnie Morton, Daryl Gardener.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik