Élet-Stílus

Épülhet a külső pesti körút

Egyhangú szavazással elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azt a szabályozási tervet, amely alapján megépülhet az öt kerületet összekötő, 5,6 kilométeres haránt irányú külső kerületi körút a Soroksári út és a Nagytarcsai út között.

A 2×1 sávos úthoz, ami később 2×2 sávosra bővíthető, EU-támogatást remél a főváros. Ebben az esetben már 2010-re elkészülhetne az út.

Endrédy István (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a körút két végpontján, akár 4-15-szörösére növekedhet a környezetszennyezés addig, míg tovább nem épül az út. Jelezte azt is, hogy a IX. kerület azzal támogatta a javaslatot, hogy csomópont épül a Soroksári útnál. A tervek szerint ez elmarad.

A közgyűlésben kormánypárti és MDF-es szavazatokkal hozzájárultak ahhoz is, hogy az önkormányzat parkolással foglalkozó kft.-jének törzstőkéjét 3-ról 28 millió forintra emeljék. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a cég előtt álló jelentős feladatbővüléssel indokolta ezt. Megjegyezte, hogy sokkal nagyobb figyelmet kívánnak fordítani e területre, mint eddig.

Az új feladatok közt említette, hogy átveszik több parkoló üzemeltetését a közterület-fenntartóktól, s hozzájuk kerül a behajtási engedélyek kiadása is. A főpolgármester-helyettes úgy vélte, hogy a P+R parkolóhelyek létesítése kapcsán nagyobb szerepet is kaphatna a magántőke. Példaként említette, hogy akár gépkocsimosók is létesülhetnének a parkolók mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik