Élet-Stílus

Azonnal bevonnák az ittas vezetők jogsiját

Új közlekedésbiztonsági szabályokat vezetne be a kormány. Ennek pillére az ittas vezetők jogosítványának azonnali bevonása, de a trükkös gyorshajtók sem úsznák meg.

Komoly változásokat tervez a kormány a közlekedésbiztonság területén – közölte Gyurcsány Ferenc, miután az Új rend programban szereplő hétköznapi biztonság megteremtéséről tartott egyeztetést a Parlamentben.

A jövőben zéró toleranciát hirdetnek az ittas vezetők ellen. Azonnal elveszik annak a sofőrnek a jogosítványát, akit alkoholos vezetésen érnek. Az októberre elkészülő új szabályozás szerint már nem bújhat ki a közlekedési szabálysértés büntetése alól az az autós, akit nem állítottak meg.

Ilyenkor az adott autó tulajdonosa vagy üzembentartója kapja a bírságot, nem lehet hivatkozni arra, hogy nem tudja, ki vezette az autót, és a családtagjaira nem tesz terhelő vallomást. Az objektív felelősség elvét már több helyen alkalmazzák Európában.

Mint a miniszterelnök elmondta, annak is keresik a lehetőségét, hogy a fizetős utakon a matrica-ellenőrző kamerák sebességet is mérhessenek, ezzel is csökkentve a gyorshajtást.

Az Európai Unió közlekedéspolitikáját tartalmazó Fehér könyv szerint 2010-re a 2000-es érték felére kell csökkenteni a közúton elhunytak számát, ami akkoriban 41 000 ember volt. Itthon a 2000-es időponthoz képest 30 százalékkal szeretnék csökkenteni a halálos balesetek számát az évtized végére, és 2015-re kellene az EU-s 50 százalékot prezentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik