Élet-Stílus

Tehetnénk, de nem bliccelünk az autópályákon

A magyar autópályákon mérik Európa egyik legalacsonyabb bliccelési rátáját, 2-3 százalékot, és a bliccelők minden estben pótdíjfizetési felszólítást kapnak - közölte a Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.

A közlemény szerint a matricás díjszedési rendszer ellenőrzése négy elemből áll: a fix- és a mobilkamerás ellenőrzés mellett mobilcsoportos és időszakos terelésekkel vizsgálják az ÁAK munkatársai az autópálya-használati jogosultságot. Az ÁAK közleményében emlékeztet arra, hogy 2007. április elseje óta cégük ellenőrzi a főutakon is a D4-es kategória díjfizetési kötelezettségét.

Az ÁAK a méréseket folyamatosan végzi, és amint a legkisebb arra utaló jelet tapasztalná, hogy a bliccelők száma bármely gépjármű kategóriában nő, tovább szigorítják az ellenőrzést – olvasható a közleményben.

Pedig lehetne

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK Zrt.) kamerás ellenőrző rendszere lyukas: nem tesz különbséget a motorkerékpárok, személyautók, kamionok között – számol be hétfői cikkében a Népszabadság.

Tehát a kamerával összeköttetésben álló rendszer csak azt vizsgálja van-e érvényes matrica rendelve az adott rendszámhoz, de azt nem, hogy mondjuk az autósok egy féláron kapható, motorokra kitalált érvényességet vásárolnak-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik