Élet-Stílus

Komoly dugót okozhat az autómentes nap

Szeptember 22-én szombaton két nagyszabású eseménnyel is felhívják a figyelmet az Európai Autómentes Napra. A helyszínek felé közlekedők jobb, ha kiveszik részüket a rendezvényekből mintsem a lezárások miatt dühöngenek.

Az Autómentes Nap egy gesztus erejéig már pénteken elkezdődik, ugyanis Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter saját minisztériumának épülete előtt átadja Budapest első olyan kerékpárparkolóját, amely az úttesten az autós forgalomtól hódít el helyet a kerékpárok számára.

A szombati két nagyendezvény szerencsétlen egybeesés kapcsán egy időben lesz. A kerékpárosok és a motorosok demonstrációja is 16 és 18 óra között kerül megrendezésre, így rendkívül nagy torlódás várható a Belvárosban. A Critical Mass Budapest szervezői ezért bejelentették, hogy szokásos felvonulásuk az idén lerövidített útvonalon lesz. Ide 40 ezer főt várnak, akik a budai Pázmány Péter sétányról a Lánchídon, a Nagymező és Bajza utcán át a Városligetbe kerekeznek.

Jönnek a gépesített erők

Körülbelül 20 ezer motorost várnak a RRACE MONO motoros érdekképviselet rendezvényére, akik a Dózsa György úton gyülekeznek majd. Délután négykor indulnak a Dózsa György út – Dráva utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Október 23. utca – Bocskai út – Nagyszőlős utca – Budaörsi út útvonalon.

A motorosok tematikája a súlyadót idén januártól felváltó teljesítményadó ellen tiltakozás, de a KRESZ módosításért is tüntetnek. Szeretnék ha – bizonyos esetekben- autók között is közlekedhetnének motorok és használhatnák a buszsávokat is. A javaslatok között szerepel annak a jelenlegi szabálynak a módosítása is, hogy autó sávon belül is előzhet motort, fordítva viszont nem.

Sétáló utca

A hétvégén az autómentes nap miatt lezárják az Andrássy utat is. Itt Budapest legnagyobb szabású zöldfesztiválját tartják. Az autók elől lezárt sugárúton sétálva különböző„utcákat” találhatunk. A nap részletes programja.


Komoly dugót okozhat az autómentes nap 1

Rendezvények az Autómentes Napon (KLIKK A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ)


Mi is ez az egész

A kerékpáros munkába járási mozgalom múlt pénteken történt útra bocsátásával kezdetét vette Brüsszelben az Európai Unió évente megrendezett eseménysorozata a mozgás, valamint a tömegközlekedés használatának propagálására.

Hivatalosan összesen 1324 város vesz részt a mobilitási hét rendezésében, 133 milliós összlakossággal. Magyarországról ezúttal hatvannégy város kapcsolódik az eseménysorozatba, köztük Budapest számos kerülete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik