Élet-Stílus

Kosár-Eb: spanyol-orosz döntő lesz

Spanyolország-Oroszország finálét rendeznek a spanyolországi kosárlabda Európa-bajnokságon. A hazaiak a címvédő görögöket, az oroszok pedig az eddig hibátlan litvánokat verték az elődöntőben.

Kapcsolódó linkek


kosarlabda.lap.hu
sport.lap.hu

A spanyolok a tavalyi világbajnoki fináléban (70–47), valamint az Eb korábbi fázisában aratott diadal (76-58) után az elődöntőben is felülmúlták a görög sereget. A két válogatott szombat este izgalmas mérkőzést vívott egymással. A mérkőzés elején – az első perceket leszámítva – a spanyolok diktálták a tempót, de nem tudták leszakítani az ellenfelet, amely aztán később a vezetést átvette. A hazaiak azonban jobban bírták a hajrát, így erről az ágról ők jutottak be a kontinensviadal döntőjébe. Juan Carlos Navarro és Pau Gasol egyaránt 23 ponttal járult hozzá a sikerhez – utóbbi, a hispán csapat kulcsembere negyedik alkalommal jutott 20 pont fölé a tornán.

Hiába a jó játék

„Egyértelműen most játszottunk a legjobban az Európa-bajnokságon, nyerési esélyeink voltak, de a spanyolok a végén remekül büntetőztek, így ők kerültek tovább” – foglalta össze a lényeget Michail Kakiozisz, a görögök csatára. Igaz, ami igaz, a spanyolok tényleg rendkívül pazarul, 96,4 százalékkal dobták a büntetőket, ugyanakkor mezőnyből (52,4%-45,5%) és a triplavonalon túlról (50%-36,4%) is hatékonyabban hajigálták a labdát, mint a hellének.


Kosár-Eb: spanyol-orosz döntő lesz 1

Jár a pacsi – Oroszország döntõs (eurobasket2007)


Lendületben az oroszok

A spanyol együttes az orosz válogatottal csap össze a vasárnapi fináléban, miután a szbornaja 86-74-re legyőzte az addig veretlen litvánokat. Mivel az utóbbi években elmaradtak a kiugró eredmények, az oroszokat előzetesen nem sorolták a legnagyobb esélyesek közé, David Blatt edző irányításával azonban nagy hittel és fegyelmezetten játszanak az oroszok, ráadásul legjobbjuk, Andrej Kirilenko nagy formában van, Litvánia ellen például 29 ponttal és 8 lepattanóval rukkolt elő. Nem csoda, hogy a spanyolországi kosárlabda Európa-bajnokság hivatalos weboldala A Kirilenko-show címmel kínálta a meccstudósítását.

Hiányzik az arany

Spanyolország öt ezüstöt és két bronzérmet, Oroszország pedig egy-egy ezüstöt és bronzot szerzett eddig a kontinenstornákon, igaz, a jogelőd Szovjetunió 14-szer nyert Eb-aranyat. Az oroszok a torna korábbi szakaszában már találkoztak a házigazda spanyolokkal, és egyedül csak tőlük kaptak ki, mégpedig 81-69-re.

Európa-bajnokság, elődöntő:
Oroszország-Litvánia 86-74
Legtöbb pont:
Kirilenko 29, ill. Siskauskas 30
Legtöbb lepattanó: Kirilenko 8, ill. Songaila 6
Legtöbb assziszt: Krjapa 4, ill. Siskauskas 4

Spanyolország-Görögország 82-77
Legtöbb pont: Navarro, P. Gasol 23-23, ill. Szpanolisz 24
Legtöbb lepattanó: Gasol 6, ill. Diamantidisz 9
Legtöbb assziszt: Garbajosa 4, ill. Szpanolisz 5

Az 5-8. helyért:
Németország-Szlovénia 69-65
Horvátország-Franciaország 86-69

Ajánlott videó

Olvasói sztorik