Élet-Stílus

Romániai autógyárat vett a Ford

A Ford Motor autóipari cég megállapodást kötött a romániai Automobile Craiova 57 millió euróért történő megszerzéséről – jelentette be John Fleming, a Ford elnök-vezérigazgatója. A frankfurti autóipari kiállításon Calin Popescu Tariceanu kormányfő jelenlétében írták alá a román kormány illetékesei a megállapodást.

A Ford több mint 300 ezer autót és motort kíván gyártani a 72,4 százalékban Ford-tulajdonná váló cégben.

A román állam a korábban a dél-koreai Daewoo tulajdonában lévő cég 72,4 százalékának értékesítésére írt ki pályázatot, és a General Motors, valamint az orosz JSC Russian Machines visszakozása után a Ford maradt az egyedüli vevőjelölt.

A Ford kötelezettséget vállalt további 675 millió euró befektetésére a craiovai üzem korszerűsítése céljából. A foglalkoztatottak száma a gyárban jelenleg 3900, ezt a létszámot közel a kétszeresére, 7000-re kívánják növelni.

A megállapodást a román parlament fogja a közeljövőben jóváhagyni, így a Ford az év vége felé válhat a craiovai gyár tulajdonosává. A Ford vezetője egyelőre nem kívánt részleteket közölni arról, milyen modelleket fognak gyártani Romániában, csak annyit jegyzett meg, hogy olyan „új kisautóval indítanak, amelyet kizárólag Craiovában gyártanak majd, 90 százalékban exportra”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik