Élet-Stílus

Hétfőn a pesti alsó rakpartot is lezárhatják

Várhatóan a hétfői nap folyamán a pesti alsó rakpartot is lezárják a Dunán levonuló árhullám miatt. A budai oldalon már vasárnap délután lezárták az alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát. Már több, mint háromszáz kilométeren van készültség a magyar folyókon.


Szemtanúja volt az áradásnak

, vagy az ebből adódó forgalmi káosznak? Felvételt is készített róla? Küldje el szerkesztő-ségünkbe fotóját, videóját: fn@sanomabp.hu


Lakott területet sehol sem veszélyeztet a víz – jelentette ki Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A Duna a fővárosnál várhatóan holnap délutántól tetőzik, az előrejelzések szerint 690-720 cm-en. Jelenleg II. fokú a készültség. A rakpartok előreláthatóan csütörtök, péntekig lesznek lezárva.

Nem rendkívüli a helyzet

A Dunán most levonuló árhullám nem számít rendkívülinek, a vízszintek 1,5-1,8 m-rel alacsonyabbak, mint a 2006-os árvíz idején és elmaradnak a 2002-es árvízszintektől is. Eddig különleges beavatkozásra nem volt szükség, a töltések bírják a terhelést, a vízügyi szervezet felkészült.

A Duna felsőbb szakaszain összesen 333 km védvonalon tartanak árvízvédelmi készültséget. A védekezésben az elmúlt 24 órában összesen 357 fő vízügyi dolgozó vett részt.

A Duna jelenleg Nagybajcs térségében tetőzik 693 cm-es vízszinttel, nagyon elhúzódóan, emiatt a vártnál kissé magasabban, amelyet lassú apadás követ. Várható az áradás ütemének lassulása, a holnap estétől kialakuló budapesti tetőzés elnyúlása. Az előrejelzések szerint Budapesten a Duna kedd délután tetőzik 690-720 cm-es vízszinttel.

Várható időjárás és csapadékhelyzet

A Duna vízgyűjtőjén jelentős csapadék nem esett, a felmelegedés miatt a párolgás is erőteljesebb volt, minimálisra csökkentve a lefolyást. Ma északnyugat felől egy ciklon éri el a vízgyűjtőket, amely délkelet felé helyeződik. Hatására a Duna felső szakaszán már délután, másutt elsősorban éjszaka várható többfelé eső, zápor, egy-egy zivatar. A lehulló csapadék mennyisége területei átlagban általában 5 és 11 mm között alakul.

Nincs balesetveszély


A Fővárosi Közterületfenntartó Zrt.(FKF) munkatársai egyelőre csak forgalomkorlátozó és előjelző táblákat helyeznek ki az érintett szakaszokon – közölte az FKF helyettes szóvivője hétfőn reggel az MTI-vel. Sem a Halász utca és a Margit híd között, sem a Margit híd és Markó utca között, ahol már tervezték a lezárást, nem fenyeget olyan közlekedési nehézség, ami balesetveszélyt okozhatna – mondta el Horváth László. Így egyelőre csak a Margit híd és Mozaik utca közötti szakasz van lezárva a Duna áradása miatt – emlékeztetett.



Hétfőn a pesti alsó rakpartot is lezárhatják 1

Itt még csak a budai rakpart van lezárva (Fotó: MTI)


A helyettes szóvivő magyarázatként elmondta: a Duna vízszintje jelenleg 640 centiméter, s a mostani állapotok még nem indokolják a lezárást. Hozzátette: szeretnék, ha hétfő reggeli csúcsforgalomban a lehető legtovább használhatók lennének a rakpartok.


Dugók a fővárosban


A budai alsórakpart lezárása miatt több ponton zsúfoltságra, dugókra kell számítaniuk az autósoknak – közölte Havasi Zsolt, a Fővinform ügyeletese. Tájékoztatása szerint hétfőn délelőtt ideiglenesen feloldották a pesti alsó rakparton azt a mintegy egyórás útzárat, amelyet a Dráva utca és a Lánchíd utca között rendeltek el. A pesti alsó rakparton jelenleg végig lehet közlekedni. A víz emelkedése rapszodikus, kiszámíthatatlan, hogy mikor zárják le a rakpartokat.


“Dugók vannak” – közölte, hozzátéve: az útzár három hidat is érintett, a Lánchíd, az Árpád híd és a Margit hídhoz vezető útvonalakon is kialakult zsúfoltság. Példaként említette a nagykörutat, a Hungária körutat, a Könyves Kálmán körutat. Nehezíti a helyzetet, hogy Pest északi oldalán néhány fontos bevezető útvonalon korlátozásokkal folyó felújításokat végeznek.


Hétfőn döntenek


A Fővárosi Védelmi Bizottság hétfőn dönt a további intézkedésekről, illetve arról is, hogy megnyitják-e a felújítás alatt lévő Váci utat a forgalomnak. Ha a magas vízállás miatt a budai rakpart után a pestit is le kell zárni, a forgalmat át lehetne terelni a Váci útra – közölte vasárnap Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.


Nincs veszélyben a Dunakanyar


A Dunakanyar településein nem kell árvízveszéllyel számolni, mert az előrejelzés szerint a tavalyi nagy árhullámnál egy méterrel alacsonyabb szinten tetőzik a Duna – közölte a Központi Árvízvédelmi Ügyelet szakembere. Horkai András elmondta, hogy Nagymarosnál 5,43 méter vízmagasságot mértek, s a keddre várható tetőzés sem igényel különösebb beavatkozást. Az önkormányzatok elővigyázatosságból ugyanakkor több helyen felkészültek egy váratlan szintemelkedésre. Így Nagymarosnál, Szentendrénél és Leányfalun is, ez utóbbi településen például 10 ezer homokzsákot rendeltek.


Kisoroszinál egy 400 méteres útszakaszt veszélyeztet a víz, ezért itt előkészítették a homokot a zsákokat, a gépeket, és megszervezték az információs láncot, hogy a kritikus kedd hajnali időpontban dönthessenek róla, be kell-e indítani a védelmi munkát. Itt nem csupán a falu közlekedésének biztosítása a tét, hanem az út mögött fekvő több száz hektárnyi terület is, ahol még lábon áll a kukorica és a napraforgó.


Árad a Mosoni-Duna

Tovább árad a Duna a magyarországi felső szakaszon. Bár a szakemberek vasárnap késő estére várták a folyó tetőzését, éjszaka újra emelkedett a vízszint. Nagybajcsnál hétfő reggel 5 órakor 691 centimétert mértek, ez 20 centivel több mint egy nappal korábban ugyanebben az időben.



Hétfőn a pesti alsó rakpartot is lezárhatják 2

Az áradó Duna elöntötte a Sportcentrum uszodáját Gyõrben (fotó: MTI)


Árad a Mosoni-Duna is Győrnél. Ott egy nap alatt több mint 30 centiméterrel jött feljebb a víz. A szakemberek szerint a Duna néhány órán belül, míg a Mosoni-Duna talán este fog tetőzni, utána pedig elhúzódó lassú apadás kezdődhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik