Élet-Stílus

Magyar-bosnyák: magasra tettük a lécet

A magyar labdarúgó válogatott szombat délután Székesfehérváron fogadja a bosnyák nemzeti tizenegyet. Várhidi Péter csapata világszenzációval hangolt, de a kapitány és a játékosok szerint nehezebb dolguk lesz mint a világbajnok olaszok ellen.

Kapcsolódó linkek

magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A megfiatalított magyar válogatott jelenleg a negyedik helyen áll a 2008-as Európa-bajnokságra kvalifikáló C csoportban. A csapat az eddigi hét összecsapáson mindössze hat pontot gyűjtött, és ezzel papíron vannak még esélyei az Eb-szereplésre, de ne áltassuk magunkat… A hátralévő hat játéknapon ötször lép pályára a válogatott, és a címvédő görögökkel és a törökökkel is összecsap.

Minden meccs fontos

Várhidi Péternek nincsenek illúziói, a kapitány szerint sem reális kijutni az osztrák-svájci rendezésű kontinenstornára, de minden tétmeccsnek komoly szerepe van a válogatott fejlődésében. A bosnyákok elleni meccsre is így készül a csapat, amely augusztusban világraszóló szenzációt okozott a világbajnok olaszok legyőzésével (videó). A kapitány és a játékosok is siettek a mérkőzés után leszögezni, hogy a siker semmit nem ér, ha a Gattusóék elleni teljesítményt nem sikerül tétmérkőzésen is megismételni.


Magyar-bosnyák: magasra tettük a lécet 1

Balogh feltehetõen csak a kispadon kap helyet (MTI)


A közönség mindenesetre visszafogadta a kegyeibe a magyar válogatottat. A Nemzeti Sport információi szerint már csak pár száz jegy eladó a Sóstói Stadionba, és már a csütörtöki nyilvános edzésre is jókora tömeg volt kíváncsi.

A keret marad

„Semmi különös változás nincs a keretben, egyedül Leandro sérült meg a vasárnapi bajnokin, de ő is velünk tart az edzőtáborba. Az elmúlt időszakban főként a játék taktikai elemeit gyakoroltuk. Megpróbálunk a lehető legtökéletesebben felkészülni a bosnyákokból. Abból a szempontból könnyebb a helyzetünk, hogy már játszottunk velük, de sajnos például a legutóbbi mérkőzésükről készült felvételeket a mai napig nem kaptuk meg. Ezen a téren nem bizonyultak túlságosan együttműködőnek” – folytatta Várhidi.

A bosnyákok elleni mérkőzés korántsem lesz sétagalopp, annak ellenére, hogy a szombati ellenfél egyike azon kevés csapatnak, amellyel szemben pozitív a mérlege (1 győzelem, 2 döntetlen) a válogatottunknak. A vendégek ráadásul a csoport második helyén állnak, és minden esélyük meg van arra, hogy kijussanak az Eb-re. Ehhez persze minél több pontot kell szerezniük szombat délután, hiszen a harmadik helyen álló, szintén 13 pontos törökök egy meccsek kevesebbet játszottak a bosnyákoknál.

Megbuktattuk a kapitányt

Az első bosnyákok elleni Eb-selejtezőt idegenben nyerte meg némi szerencsével 3-1-re a válogatott. Egy enyhén szólva kérdéses tizenegyesből szereztünk vezetést, majd már emberelőnyben a második félidőben még kettőt berámoltak Geráék.


Magyar-bosnyák: magasra tettük a lécet 2

Már az edzésre is több százan voltak kiváncsiak (MTI)


Az azóta eltelt 12 hónapban nemcsak a magyaroknál, hanem a bosnyákoknál is komoly változások voltak. A magyarok elleni tavalyi bukta után lemondott a szövetségi kapitány, helyét Fuad Muzurovic vette át. Az új trénerrel az utóbbi három Eb-selejtezőjét megnyerte a bosnyák válogatott, begyűjtve többek között a norvégok és a törökök skalpját.

Idegenlégiósokra építenek a bosnyákok

A bravúros eredményeket ráadásul úgy érte el a csapat, hogy még tavaly 13 idegenlégiós jelezte, hogy a jövőben nem kíván szerepelni a nemzeti tizenegyben. A keret nagy részét továbbra is a külföldön futballozó játékosok adják, mindössze három a hazai bajnokságban érdekelt focistát hívott meg a magyarok és a moldávok elleni 23-as keretbe a kapitány.

A bosnyákok a magyar-olasszal egy időben a horvátokat fogadták Szarajevóban, és 5-3-ra kikaptak. A mérkőzés tanulsága a magyar védők számára, hogy az Olaszországban futballozó Zlatan Muslimovic-ra nagyon oda kell figyelniük. Az Atalanta támadója lőtte ugyanis a szomszéd elleni mérkőzésen mind a három hazai gólt.

—-Keretek, a magyar csoport állása—-

Magyarország
Kapusok: Fülöp Márton (Leicester City), Balogh János (DVSC-TEVA), Balajcza Szabolcs (Újpest FC)

Védők: Szélesi Zoltán (Strasbourg), Csizmadia Csaba (SV Mattersburg), Vaskó Tamás (Bristol City), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion)

Középpályások: Vass Ádám (Brescia), Tóth Balázs (Genk), Leandro (DVSC-TEVA), Tőzsér Dániel (AEK Athén), Filkor Attila (Internazionale), Hajnal Tamás (Karlsruhe), Buzsáky Ákos (Plymouth Argyle)

Csatárok: Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Bori Gábor (MTK Budapest), Priskin Tamás (Watford), Rajczi Péter (Újpest FC), Feczesin Róbert (Brescia), Dzsudzsák Balázs (DVSC-TEVA), Halmosi Péter (Plymouth Argyle)

Bosznia-Hercegovina
Kapusok: Adnan Guso (CS Pandurii), Denis Mujkic (NK Jedinstvo), Zdenko Baotic (FK Zeljeznicar)

Védők: Dzemal Berberovic (Liteksz Lovecs), Mirko Hrgovic (HNK Hajduk), Branimir Bajic (TuS Koblenz), Safet Nadarevic (HNK Zagreb), Semjon Milosevic (FK Sarajevo)

Középpályások: Elvir Rahimic (CSZKA Moszkva), Dario Damjanovic (HNK Hajduk), Zajko Zeba (Kamaz Nab Chelny), Darko Maletic (Partizan Beograd), Zvjezdan Misimovic (1. FC Nürnberg), Edin Husic (NK Cibalia Vinkovci), Mario Bozic (FC Fehérvár)

Csatárok: Ivan Radeljic (Slaven Belupo), Vedad Ibisevic (TSG Hoffenheim), Edin Dzeko (VfL Wolfsburg), Zlatan Muslimovic (Atalanta), Adnan Custovic (RE Mouscron), Mladen Bartolovic (HNK Hajduk), Senijad Ibricic (NK Zagreb), Dragan Blatnjak (FC Khimki)

A C csoport állása:
1. Görögország 18/7
2. Norvégia 13/7
3. Törökország 13/6
4. Bosznia-Hercegovina 13/7
5. Magyarország 6/7
6. Málta 4/7
7. Moldova 2/7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik