Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum

Hétvégére kiváló világzenei produkciókat - katalán rumbát, lengyel klezmert, zöld-foki mornát - ajánlunk, valamint a zsidófesztivál programjait és egy vicces francia sanzon-metál bandát. Az otthonülők pedig nézzék meg Kubricktól a Strangelove-ot.

A hétvégén beköszönt az ősz, de ne csüggedjünk! Nyíregyházán a Happy Art Fesztiválon a hon legvidámabb színdarabjait nézhetjük meg (ha kapunk még jegyet), s e mellett a legszínvonalasabb világzenei koncerteken vehetünk részt(ingyen!). Legjobb lenne tehát a szabolcsi megyeszékhelyre menni a hétvégén. Ha nem megy, akkor a zsidófesztivál keretében bemutatott különleges klezmer, vagy az A38 Hajón elővezetett vicces sanzon-metál koncertet ajánljuk. A tévéfüggők nézzenek meg egy Scorsese és egy Kubrick-filmet. (Nehogy jól érezzék magukat!)

Kérdés tehát: menjek vagy maradjak?


menjek…

péntek, augusztus 31.

… Patriarcas de la Rumba koncertre Nyíregyházára

Nyíregyházán dübörög a Happy Art Fesztivál (lánykori nevén Vidor fesztivál), amelyen lassan a világzenei programok túlnövik a színházi vonalat. Pénteken például a katalán rumba legújabb és legautentikusabb képviselője a Patriarcas de la Rumba lép fel a Kossuth téren.





A zenekar tagjai, ahogy a nevük is mutatja a helyi közösségek és a rumba ősatyái, hiszen legfiatalabb tagjuk is elmúlt már 60 éves. Az öt nagyszerű muzsikust, akik külön-külön már évtizedek óta sikert sikerre halmoznak, a fiatal Sabor de Gracia – „Sicus” – hozta össze 2005-ben a világszerte töretlen népszerűségnek örvendő, kubai Buena Vista Social Club mintájára.

… a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyére, a Nagytétényi Kastélymúzeumba

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Magyarország legfiatalabb hivatásos együttese, mely 1970-ben alakult, akkor még ifjúsági zenekarként. A zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Nagy sikerrel szerepelt a Bécsi, Müncheni, Ulmi, Strassbourgi és Valenciai Fesztiválokon. A múlt esztendőben különösen nagy feladat várt az együttesre, hiszen 2004 nyarán házigazdája volt az immár több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Zempléni Fesztiválnak, melynek ez évben is közreműködője lesz. A Nagytétényi hangverseny műsorán Kodály két műve, a Galántai táncok és Budavári Te Deum. Vezényel Hollerung Gábor, közreműködik a Hegedős Együttes.

—-szombat, szeptember 1.: vicces metál, Rabasa, indie-szombat—-

… vicces francia metál-sanzon koncertre az A38 Hajóra

A Mike Patton és Frank Zappa hagyományait ötvöző francia The Big Royal Kunamaka Orchestra nagyon vicces, nagyon okos és nagyon változatos produkciója magabiztosan keveri a metált, a hardcore-t a sanzonnal, a keringővel a dzsesszel.





Mindehhez adott Lord Gomez elképesztő orgánuma, ettől aztán a Kunamaka az egyik legizgalmasabb, legőrültebb és legváltozatosabb zenekar lett, amit a frankok a világnak adtak. Az előzenekar a Fish!, ami már önmagában is megérne egy szombat estét.

… Rabasa koncertre Nyíregyházára

Tényleg a világzene fővárosa lett a nyár végére Nyíregyháza. Szombat este a főtéren például a Rabasa koncertezik, amely a szenvedélyes zöld-foki-szigeteki zene legkülönbözőbb műfajait játssza. A csábító és jellegzetes dalokat, melyek egy pillanatra megindítanak, majd úsznak tovább, olyan akusztikus hangszerek, mint a gitár, dob, harmonika, trombita, cavaquinho és ferrinho kísérik.





Zenéjük mélyen a Zöld-foki-szigetek zenei tradícióiban gyökerezik, repertoárjukon nemcsak a „zöld-foki blues”-ként is ismert melankolikus morna, hanem a túlfűtött funana, valamint a coladeira, batuque, mazurka és tabanka is szerepel.

… indie-szombatra a Zöld Pardonba

“A nyár leghosszabb fesztiváljának” aposztrofált Zöld Pardon idény végére a honi indie-szcéna három karakteres zenekara játszik, a Jacked, az EZ Basic, és Amber Smith. Az energikus, pimaszul profi, székesfehérvári Jacked zenekar tavaly robbant be a budapesti koncertéletbe és pillanatok alatt fanatikus rajongótáborra tettek szert.



Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 1

Amber Smith



A másik két fellépő a színtér első vonalában nyomul. A szegedi EZ Basic és a budapesti Amber Smith jól ismert a klubéletben, ráadásul mindkét formáció új lemezén dolgozik, így új számokra és jó formára számíthatunk.

—-vasárnap, szeptember 2.: magyar és lengyel klezmer—-

… a Balogh Kálmánékkal megerősített Budapest Klezmer Band koncertjére a Zsinagógába

Az immár 1990 óta működő számos nemzetközi sikert besöprő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál.




Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 2

Budapest Klezmer Band



Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band többször próbálkozott már a “crossing-over”-rel. Ezúttal napjaink egyik legismertebb cimbalmosával, Balogh Kálmánnal és együttesével mixeli a klezmert.

… Kroke koncertre Nyíregyházára

A Kroke (Krakkó jiddis neve) Európa vezető klezmer zenekara. Új, eddig még nem hallott megfogalmazásban mutatják meg a zsidó zenét. A zenekart három jóbarát alakította 1992-ben. Valamennyien a Krakkói Zeneakadémián tanultak klasszikus zenét, de a klezmer, az improvizatív jazz és a népzene is érdekelte mindhármukat. 1993-ban készítették első felvételüket, egy kazettát, aminek aztán számos európai koncert és fesztivál meghívást köszönhettek.







Első lemezeiken még hagyományos klezmer zenét játszanak, olyan dalokat, melyeket régi lengyel és ukrán muzsikusok felvételein hallottak. Időközben tanulmányozták a zsidó szent könyveket, a tradíciókat és a filozófiát, s kifejlesztették sajátos hangzásvilágukat. Egyedi stílusuk alapjai a hagyományos elemek, melyeket azonban improvizációkkal teli feldolgozásokban tárnak elénk. Szerzeményeiket néha mély melankólia, máskor játékosság és vidámság jellemzi. Koncertjeiken rendkívüli átéléssel muzsikálnak, a hangsúlyt abszolút a zenére helyezik, a legegyszerűbb öltözékben, fehér ingben, fekete nadrágban és kalapban lépnek a közönség elé. A Kroke zenészei különlegesen egyedi hangzásukkal és hihetetlenül virtuóz improvizációikkal egy másik, ismeretlen világba röpítik hallgatóságukat.

—-Mozi, kiállítás, könyv—-


moziba…

A Moziünnep filmjeire

Magyarország szinte összes mozija tárt kapukkal várja a filmek szerelmeseit a negyedik Moziünnepen. Vasárnapig 44 településen több mint 200 film pereg majd, több mint 289 vászonra vetítve, maximum 360 Ft-os jegyáron.



Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 3

Õfelsége pincére voltam



bővebben>>


kiállításra …

Mosolygó Mona Lisa

„Mosolygó Mona Lisa” avagy ön-arc-fény-film-kép címmel nyílt csütörtökön kiállítás a Volksbank Istenhegyi úti galériájában Moizer Zsuzsa, Paál Zsuzsanna és Tamási Claudia műveiből. A hétvégén érdemes elzarándokolni és megnézni a három kortárs művész közös tárlatát.


Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 4

Tamási Claudia: Így most jó



bővebben>>



maradjak…


… olvasni

Bizánctól Bizáncig – Az orosz birodalmi gondolat


Gecse Géza a magát Bizánc örökösének tekintő birodalmi Oroszország megalakításától a szovjet világhatalom felbomlása utáni időszakig, Putyin államának létrehozásáig tekinti át az orosz birodalmi gondolat alakulását. A történész szerző orosz, szovjet és közép-európai források, valamint angolszász feldolgozások alapján vázolja az orosz birodalmi gondolat fejlődését. Nem hanyagolja el a kérdés bennünket, magyarokat érintő vetületeit sem.



—-Tévéajánló—-


… tévézni


péntek, augusztus 31.
m1, 23:35

A taxisofőr

A Martin Scorsese rendezte legendás filmben Robert De Niro tombol Travis, a Vietnámot megjárt veterán szerepében. Nem találja a helyét New Yorkban.



Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 5

A taxisofõr



Hiába próbál közel kerülni egy szép, politikai aktivista lányhoz, hiába győzködi a vidékről felkerült, kiskorú prostituáltat, hogy térjen jó útra és hiába próbál beszélni a polgármesterjelölttel, hogy tisztítsa meg az utcákat a szeméttől. Úgy érzi, neki kell cselekednie: leborotváltatja a haját, fegyvert vásárol, kigyúrja a testét és nekivág, hogy rendet tegyen.

szombat, szeptember 1.
m1, 23:30

Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni

Stanley Kubrick ezért a filmjéért sem kapott Oscart, pedig több kategóriában is jelölték. Hogyan lehet kiröhögni a hidegháború életveszélyes tombolását? A film akkor készült, amikor a világnak először kellett komolyan szembenézni egy atomháború lehetőségével – a kubai rakétaválság, a Kennedy-gyilkosság és a vietnámi háború kezdetének kora ez.



Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 6

Dr. Strangelove



Kubrick kíméletlen szatírája nem csak szellemisége és háborúellenes üzenete miatt örökérvényű, hanem technikai újításai, képi világa révén is. A történetben egy amerikai légitámaszpont vezetője betegesen rögeszmés: azt hiszi, a kommunisták Amerika elpusztítására készülnek, ezért útnak indítja bombázóit a Szovjetunió ellen. Az amerikai elnök – tudomást szerezve az őrült tábornok szörnyű tettéről – azonnal felveszi a kapcsolatot az oroszokkal, akik elárulják, hogy szinte semmit sem tehetnek: ha országukat bármilyen támadás éri, egy leállíthatatlan automatika azonnal atomcsapást intéz az Egyesült Államokra.

vasárnap, szeptember 2.
m2, 22:15

Tótumfaktum

Charles Bukowski önéletrajzi ihletettségű novellájának hőse, ki is lehetne más, mint egy kissé nyers, szókimondó figura. Henry, Los Angelesben bolyongva olyan alkalmi munkákból próbálja fenntartani magát, melyek nem zavarják sem szenvedélyeinek gyakorlásában – nők, pia, szerencsejáték -, sem pedig valódi hivatásában, az írásban.


Menjek vagy maradjak – Kunamaka vagy Tótumfaktum 7

Tótumfaktum



A szenvedélyeinek rabjaként, számtalan furcsa sorsú figurával hozza össze az élet, akik akárcsak ő, próbálnak az élet súlya alatt egyensúlyozni, ezzel szolgáltatva a megfelelő ihletet az ő írásaihoz…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik