Élet-Stílus

Kajak-kenu vb: két aranyat lapátoltak össze a magyarok

A kenus Vajda Attila és a kajakos Kovács Katalin aranyérmet nyert 1000 méteren a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb-n. A mieink még további négy érmet szereztek szombaton, és nem mellékesen mind a hat olimpiai számban sikerült kvótához jutni.

Kapcsolódó linkek


kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu

Elsőként a női kajaknégyes 500 méteres szám résztvevői szálltak vízre. Az Európa-bajnoki ezüst után Benedek Dalmával megerősített Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma összeállítású magyar négyes a féltávnál a negyedik helyen haladt, a hajrához közeledve látszott, hogy a németeket nem lehet megszorítani, a hazaiak rajt-cél győzelmet aratva meg is szerezték az aranyat, Kovácsék pedig ezúttal is másodikként zártak.

Az 1000 méteres döntők nyitányán Benkő Zoltánnak (K-1) szoríthattak a lelátón ezúttal is szép számban megjelent magyar drukkerek. A 24 éves kajakos a táv első felében remekül evezve a harmadik helyen haladt, de végül csak a hatodik helyen ért célba.


Kajak-kenu vb: két aranyat lapátoltak össze a magyarok 1

Vajda Attila világbajnok (MTI/EPA)



A kenu egyesek versenyében a friss Európa-bajnoki győztes Vajda Attila hasonlóan kezdett, mint a kontinensbajnokságon, ugyanis 300-nál már az élen lapátolt és az 500-as jelzőpontig még növelte is előnyét. A kérdés csak az volt, kitart-e a lendülete a végéig? Szerencsére kitartott! Vajda szerezte a magyar csapat első aranyérmét a vb-n, és hamarosan meglett a második is.

A közel négy év szünet után ismét egyesben vb-induló Kovács Katalint mindössze 24 perccel a négyes befutója után újra a rajthoz szólították. Az MTK 21-szeres világbajnok, 31 éves kajakosa arra készült, hogy a kontinensviadalon szerzett ezüst- után ezúttal aranyéremmel távozik. Kovács és a német Friedericke Leue hamar elszakadt a mezőnytől és gyakorlatilag 800-ig fej-fej mellett haladt. Az utolsó méterekhez érkezve a magyar robbantott és faképnél hagyta a hazaiak üdvöskéjét, a célba pedig mintegy másfél hajóhossz előnnyel érkezett. Ez Kovács pályafutásának 22. világbajnoki győzelme.


Kajak-kenu vb: két aranyat lapátoltak össze a magyarok 2

Kovács Katalin 22. vb-aranyát szerezte (MTI/EPA)



A címvédőként induló, Európa-bajnok Kammerer, Kucsera (K-2) kettős, amely az elő- és a középfutamban is második lett, jól rajtolt a döntőben, ennek ellenére a táv első részében csak a középmezőnyben lapátoltak, de féltávnál feljöttek a harmadik helyre. A hajrához érkezve úgy tűnt, hogy ismét meglehet számukra a végső győzelem, az utolsó 100 méteren azonban sajnos elfogyott az erejük, és végül ezúttal csak a dobogó harmadik helye jutott nekik.

A Kozmann György, Kolonics György kenus duótól dobogós helyezést várt a szakvezetés, és még az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a német Christian Gille, Tomasz Wylenzek párostól az Eb-n elszenvedett minimális különbségű vereség után ezúttal ők lesznek a jobbak és megvédik címüket. A magyarok jó kezdést követően a második 500-on már nem bírták a tempót, az első helyről fokozatosan csúsztak egyre hátrébb és a végén még az olimpiai kvótát érő hely megszerzéséért is izgulniuk kellett. Ez, azaz a hatodik pozíció végül meglett.

Az Európa-bajnok, vb-újonc Kozák Danuta, Szabó Gabriella duó megspórolva a középfutamot, egyből az előfutamból kvalifikálta magát a fináléba. A magyarok a táv nagy részében fölényesen, másfél-két hajóhosszal vezettek. A hajrát aztán nem bírták, a németek és a lengyelek is elmentek mellettük, így meg kellett elégedniük a harmadik hellyel, de a vb-debütálásuk így is dicséretes.

A 2006-ban győztes Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajakos kvartett csalódást keltően csupán negyedikként zárt, míg az Eb-ezüstérmes Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenus egység ezúttal is az európai elittel viaskodott a dobogóért, és remek teljesítményt nyújtva a harmadik helyet szerezte meg.

A női K-4 1000 méteres szám döntőjét – az 500-as, valamint a 200-as finálékkal együtt – vasárnap bonyolítják le. Irán versenyzői ezen sem vehetnek részt, az ázsiai ország sportolóit ugyanis kizárták a vb-ről. Ulrich Feldhoff, az ICF német elnöke azzal indokolta a lépést, hogy Irán szövetsége többszöri felszólítás ellenére sem rendezte a csapat nevezésével, valamint a szállással kapcsolatos számláit. Az irániak állítólag 18 ezer eurós adósságot hagytak maguk után.

—-Eredmények—-

Kajak-kenu vb, Duisburg
Férfiak, 1000 méter
K-1:

1. Tim Brabants (brit) 3:40.113
2. Adam van Koeverden (kanadai) 3:40.675
3. Eirik Veras Larsen (norvég) 3:41.64

6. Benkő Zoltán 3:45.365

K-2:
1. Colin, Carré (franciák) 3:24.683
2. Seroczynski, Kujawski (lengyelek) 3:24.891
3. Kammarer, Kucsera 3:26.579

K-4:
1. Németország 3:04.369
2. Lengyelország 3:04.719
3. Szlovákia 3:05.625
4. Magyarország 3:06.049
(Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth G.)

C-1:
1. Vajda Attila 4:08.563
2. Marian Ostrcil (szlovák) 4:10.685
3. David Cal Figueroa (spanyol) 4:11.057

C-2:
1. Gille, Wylenzek (németek) 3:46.627
2. Torres, Aguilar (kubaiak) 3:47.591
3. Tyszynski, Baraszkiewicz (lengyelek) 3:48.103

6. Kozmann, Kolonics 3:49.999

C-4:
1. Románia 3:23.325
2. Németország 3:24.619
3. Magyarország 3:24.935
(Metka, Mika, Sáfrán, Balázs G.)

Nők, 500 méter:
K-4:

1. Németország 1:37.145
2. Magyarország 1.37.951
(Paksy, Kovács K., Fazekas, Benedek)
3. Lengyelország 1:38.103

Nők, 1000 méter:
K-1:

1. Kovács Katalin 4:06.823
2. Friedericke Leue (német) 4:08.937
3. Sofia Paldanius (svéd) 4:10.901

K-2:
1. Ruge, Hörmann (németek) 3:45.933
2. Wojnarowska, Chojnacka (lengyelek) 3:47.142
3. Kozák, Szabó G. 3:49.174

—-Nyilatkozatok—-

A következőképp értékeltek a magyar főszereplők a világbajnokság szombati döntőit követően.

Vajda Attila: „Nagyon kihajtottam magam, azt akartam, hogy ne maradjak le a többiektől, de hogy az ezer méter során mi történt, azt nem tudom. Azt azonban igen, hogy most nagyon boldog vagyok.”

Benedek Dalma: „Ilyen nagyon ritkán történik velem, de gyakorlatilag szinte azt sem tudom, hogy mi történt a versenyen, csak leszegtem a fejem és lapátoltam, ahogy tudtam. Az utolsó 100 métert már érzékeltem, és láttam, hogy a németeket már nem tudjuk befogni, de jól mentünk, és ez a lényeg.”

Kovács Katalin: „A négyessel nagyon jó pályát mentünk, szerintem most kevesebbel kaptunk ki a németektől, mint az Eb-n. Ezután rövid volt az idő, igyekeznem kellett, hogy az egyes rajtjához felérjek, ez annyiban volt szerencsés, hogy nem izgultam. Őszintén szólva kontrollálnom kellett magam, hogy az elején ne húzzak nagyon bele, és ahogy edzéseken is gyakoroltuk, inkább a többiekkel maradjak. A hajrá aztán szerencsére úgy alakult, ahogy elterveztük, örülök a sikernek. Sokkal jobban éreztem magam, mint az Eb-n.”

Kammerer Zoltán: „Jó pályát mentünk, most ez ennyire volt elég. Nem vagyok csalódott, bár egy kicsit keserű szájízem amiatt, hogy elvesztettük a vb-címünket. Lehet, hogy átok ül a duisburgi pályán, ugyanis itt én még soha nem nyertem semmit. De ahogy a múltbeli kudarcokat, ezt is túl fogom élni.”

Kozák Danuta: „Nagyon kihajtottuk magunkat, egyáltalán nem bánjuk, hogy ezúttal nem sikerült győznünk. Ha újra indítanák a versenyt, akkor is hasonló taktikával vágnánk neki, azaz az elején megpróbálnánk elmenni a riválisoktól, ahogy ez a döntőben sikerült is. Sajnos a végét nem bírtuk.”

Balázs Gábor: “Az előfutam nem sikerült túl jól, így nem számítottunk arra, hogy a dobogóra tudunk kerülni, így nagyon elégedettek vagyunk a bronzéremmel. A döntőben ötszáz métertől kicsit gyengébb volt a szembeszél, onnantól kezdve jobban is mentünk, és a végén még a németeket is majdnem megfognunk.”

Angyal Zoltán szövetségi kapitány: „Egytől egyig minden versenyzőről elmondható, hogy teljesen kihajtotta magát szombaton, azaz csak dicsérettel illethetem őket. Ez a maximális produkció kinek a győzelemhez, kinek csak a hatodik helyhez volt elegendő, de egyiküknek sem lehet szemrehányást tenni, ma így sikerültek a versenyek. Aminek nagyon örülök, hogy az összes olimpiai számban sikerült kiharcolnunk az olimpiai kvótát, illetve kvótákat.”


Kajak-kenu vb: két aranyat lapátoltak össze a magyarok 3

A kép csalóka: Angyal kapitány elégedett (MTI/EPA)




—-200-on minden magyar döntős—-

Mind a hat magyar egység sikerrel vette a 200 méteres középfutamot, két magyar hajó pedig az előfutamból egyből került be a vasárnapi döntőbe, s ez azt jelenti, hogy a legrövidebb táv vasárnap délelőtti összes döntőjében lesz piros-fehér-zöld hajó.

Az előfutamban győztes Gyertyános Gergely és Janics Natasa (K-1), valamint a Gertyános, Beé István duó (K-2) egy-egy újabb magabiztos győzelemmel bizonyította, hogy a legjobbak között a helye. Rajtuk kívül győzött a Horváth Gábor, Fürdök Gábor kenupáros is, míg az Eb után összeült Patyi Melinda, Szabó Gabriella kajakos duó második, Bozsik Attila (C-1) pedig harmadik hellyel jutott be a döntőbe.


Kajak-kenu vb: két aranyat lapátoltak össze a magyarok 4

Janics Natasa is döntõs a legrövidebb távon (MTI/EPA)



A Kadler Viktor, Beé, Boros Gergely, Babella Balázs férfi, valamint a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina és Patyi alkotta női kajak négyes már az előfutamból biztosította helyét a döntőben, a kenu négyes (Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál) pedig verseny nélkül finalista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik