Élet-Stílus

Rendőrségi akció indult az ittas vezetés ellen

Az ittasan okozott halálos balesetek számának csökkentéséért indította el „Charta a józan közlekedésért" elnevezésű akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság. A kezdeményezéshez közéleti személyiségek is csatlakoztak.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a charta aláírása előtt emlékeztetett rá: Magyarországon tavaly 21 ezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, kevéssel több, mint tavalyelőtt. Közel hét százalékkal nőtt az ittasan okozott közúti balesetek száma is: 2271 ilyen történt tavaly, és 154-en haltak meg ilyen balesetben. A tavalyi magyarországi mérések során 1,4 millió ellenőrzésből 42 ezerben jelzett a szonda alkoholfogyasztást.

Az Európai Unió Fehér Könyve 2001-ben azt tűzte ki célul, hogy a tagállamok csökkentsék a felére a halálos balesetek számát 2010-re. Magyarországon 2001 előtt csökkent, azóta évről évre nő a halálos balesetek száma, és 2010-ig jó, ha ezt 30 százalékkal tudjuk csökkenteni – mondta Bencze. A rendőrség ezért fokozza az ellenőrzéseket, és propagandát fejt ki a megelőzés érdekében – tette hozzá. Ennek egyik eleme a „Charta a józan közlekedésért” akció elindítása is, amelyben csatlakozásra szólítanak fel minden „józan gondolkodású magánszemélyt és céget, akik/amelyek vállalják, hogy a rendelkezésükre álló valamennyi eszközzel küzdenek a józan közlekedésért”.

A charta aláírói között szerepel többek között Bajor Imre színművész, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Pártai Lucia meteorológus, az Anyák az Ittas Vezetés Ellen mozgalom elnöke, valamint Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik