Élet-Stílus

Autólopás helyett lízingcsalás a divat

A hazai lízingtársaságok címjegyzékeket köröztetnek egymás között: hajléktalanszállók, illetve olyan lakások kerülnek fel a listára, amelyekbe akár 30-40 magánszemélyt is bejelentettek – írja a Napi Gazdaság.

Egyre gyakoribb eset, hogy hajléktalanok irataival vásárolnak minimális önerő mellett gépkocsikat. Mindezt az ORFK adatai is alátámasztják: miközben a kocsilopások száma 440-nel csökkent tavaly az előző évhez képest, a lízingcsalások száma 686-tal nőtt.

Sokszor ki sem derül a csalás, hisz a “tulajdonosok” úgy próbálják palástolni a bűncselekményt, hogy valótlan tartalmú feljelentést tesznek arról, hogy valaki megpróbálta ellopni a kocsit. Ilyenkor többnyire a biztosítótól is bekasszírozzák a lopáskor járó kártérítést.

De ez – állítják a lízingcégek – csak a jéghegy csúcsa. Ma már korántsem csak a keleti országhatárokon keresztül zajlik az autók kicsempészése (sőt, Románia felé jelentősen visszaesett ez a forgalom az ottani adminisztráció megszigorítása után), hanem az EU-országok irányába is mennek szép számmal az autók. Ezek egy része ott kerül forgalomba, de nagyobb részüket ottani kikötőkben behajózzák Afrika felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik