Élet-Stílus

Pénzbüntetést kapott Gyurta Dániel

Az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dánieltől havi ötvenezer forintot vett el az úszószövetség (MÚSZ), edzőjét, Széles Sándort pedig havi húszezerre büntették – írta a Sportfórum. Kiss László szövetségi kapitány cáfolta az írás megállapításait.

Kapcsolódó linkek

uszas.lap.hu
sport.lap.hu

A cikk szerint a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok esetében, aki korosztályos kontinenscsúcsokkal nyert a júliusi, belgiumi Eb-n, a MÚSZ 50 ezer forinttal csökkentené augusztustól a havi 250 ezres – a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány által működtetett Gerevich-ösztöndíjrendszerben Gyurtának betervezett – támogatást, míg az edzőnek 130 ezer helyett 110 ezret javasol előterjesztésében. Az írás szerint a szövetség pénzcsökkentési indítványának hátterében az áll, hogy sem Gyurta, sem Széles nem viselte a szövetség egyik fő szponzorának az emblémás ingét olyan eseményen, amelyen pedig ez kötelező lett volna.

“Semmiféle szerződéses kötelezettségem nincsen erre vonatkozólag. Ennek ellenére felvettem volna az inget, ha előzőleg bárki is szól nekem ezért. Úgy tűnik, bármit is teszek a békességért, a jó hangulatért, minket mindig megtalálnak. Ezért döntöttem úgy, hogy a továbbiakban még véletlenül sem teszek olyan nyilatkozatokat, amelyek azt a látszatot keltenék, hogy a hatalommal mindenáron jóban akarok lenni.” – idézte Széles Sándort a Sportfórum.

Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök, aki Ruza József főtitkárral egyetemben a nemzetközi úszógála és a LEN, a kontinentális szövetség Büro-ülése alkalmából a francia fővárosban tartózkodik, az MTI érdeklődésére Párizsból ennyit mondott az eset kapcsán: “A szövetség még nem tud róla.”

Később Kiss László szövetségi kapitány ugyancsak Párizsból azt nyilatkozta a távirati irodának, hogy a cikkben foglaltak nem felelnek meg a valóságnak. “Gyurta Dániel 150 ezer forintot kapott havonta, ennyi se járt volna neki, olyan eredményei voltak az elmúlt bő három évben. Azazhogy éppenséggel nem voltak eredményei, a tavalyi rövidpályás Európa-bajnoki elsőséget pedig nem lehetett figyelembe venni a Gerevich-pénzek elosztásánál. Így is 150 ezret kapott, amit kvázi másoktól kellett elvenni, miután a tavalyi ifi Eb-n nem indult betegség miatt, a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon pedig nem jutott döntőbe.”

“A Gerevich-pénzeken félévente lehet változtatni, Gyurtának az eddigi 150 helyett 240 ezerre nőtt volna a pénze, de mivel a tévészerepléskor a kötelező szponzori szerelést, az úgynevezett nyilatkozós Aréna-trikót nem vette fel, 200 ezer lett a végösszeg. Széles Sándor esetében hasonló a helyzet, neki 80 vagy 85 ezer forintja volt, az utóbbi idők eredményessége után ő is többet kap, mint korábban, csak nála nem 130-ra, hanem 110-re nőtt a summa. Esetében is azért lett levéve a pénz, mert ő sem vett fel emblémás inget, holott erre a MÚSZ-nak a támogatókkal kötött szerződése kötelezi őt is.” – mondta a kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik