Élet-Stílus

Útdíjat fizetnek a svédek Stockholmban

Szerdától 1,1–2,2 eurónak megfelelő útdíjat fizetnek azok a svéd autósok, akik behajtanak Stockholm belvárosába. A külföldiek és a buszok ingyen hajthatnak be.

A 10 és 20 svéd korona (1,1–2,2 euró) közötti összeget azoknak kell kifizetniük, akik munkanapokon reggel fél hét és este fél hét között behajtanak a belvárosba. Minden egyes behajtásért fizetni kell, de egyetlen járműre nem róható ki napi 60 koronánál nagyobb összegű úthasználati díj.

Szombaton és vasárnap ingyenes a be- és kihajtás, ingyenes továbbá július folyamán, amikor a svédek nagy része szabadságon van. Nem vonatkozik az útdíjfizetési kötelezettség a buszokra és a külföldi rendszámú gépjárművekre. A stockholmi média szerint az első napon érezhetően csökkent azoknak a száma, akik gépkocsival mentek dolgozni Stockholm belvárosába.

A svéd parlament június közepén szavazta meg nagy többséggel az útdíj bevezetéséről szóló törvényt, amitől egyszerre több hasznot remélnek: a fővárosi légszennyezettség enyhülését, a forgalmi dugók ritkulását és a külvárosi úthálózat javulását. Ez utóbbi úgy értendő, hogy erre fordítják majd a bevételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik