Élet-Stílus

Újabb ötven traffipaxot vesz a rendőrség

Tovább bővíti sebességellenőrző rendszereit a rendőrség, több mint 50 új traffipaxszal készülnek a gyorshajtók ellen.

Nem nézi tétlenül a rendőrség az egyre romló baleseti statisztikát. Ötven darab, az ország területén bárhol gyorsan felállítható traffipaxot vásárolnak idén, hogy kiszűrjék a gyorshajtókat. A közúti balesetek 40 százaléka ugyanis gyorshajtásból származik. 2006-ban 1306 ember vesztette életét az utakon, az idén az első félévben már 606.

A modern sebességmérő kamerák a sofőrökről felismerhető képeket készítenek. A rendőrség azt várja, az új eszközök használatától, hogy az eljárás során senki se mondhassa, nem ő ült a gépkocsiban.

Jelenleg 300 ezer olyan ügye van a rendőrségnek, amelynél nem sikerült a gyorshajtás miatti eljárást végigvinni és szankciót kiszabni. Hazánkban ugyanis bárki nyilatkozhat úgy, amikor a rendőrség az autó tulajdonosától a vezető adatait kéri, hogy nem ő, hanem valamelyik családtagja vezetett, de rájuk nem tesz terhelő vallomást. Ezt jelenleg hazánkban a jogszabályok megengedik.

A jövő héten az M1-es autópályán is tovább bővül a mérőállomások száma, így már 20 kilométerenként mérhetnek a rendőrök. Nem marad védtelen az M7-es autópálya sem, ahol új rendszert próbálnak ki. Az úgynevezett “section controll” három berendezése két pont között méri a távolság megtételéhez szükséges időt, kiszámítja a jármű sebességét, és a rendszámot is rögzíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik