Élet-Stílus

Regadó: eddig 4,2 milliárd a visszajáró

Két héttel a határidő lejárata előtt már 4,2 milliárd forintnál tart a visszatérített regisztrációsadó mértéke.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatálybalépése óta eltelt több mint öt hónapban 17 657 esetben, kamatokkal együtt 4,2 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a vám- és pénzügyőrség.

Erre azért volt szükség, mert megállapítást nyert, hogy a regisztrációs adó nincs összhangban az Európai Unió törvénykezésével, kiemelten az avultatással. Azaz külföldről behozott, Magyarországon forgalomba helyezett használt autókra is hasonló mértékű regadót vetettek ki, mintha azok újak lettek volna.

Azok jogosultak az adó részleges visszatérítésére, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyeztek forgalomba Magyarországon használt gépkocsit. A kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy be is fizette az adót, amelynek egy részét most visszakérik. Ehhez részletes számlára van szükségük, amit azonban akkoriban nagyon kevés kereskedő állított ki.

Eredetileg 73 ezer kérelemmel és 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a vám- és pénzügyőrség, mert az adott időszakban ennyi használt autó után fizették meg regisztrációs adót.

Eddig 24 652 esetben adtak be visszatérítési igényt a vám- és pénzügyőrséghez, ebből 18 193 esetben jogerősen hoztak kedvező döntést az ügyfeleknek. Július végéig jogerősen mintegy 536 kérelmet, míg nem jogerősen 489-et utasítottak el, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat.

Augusztus 13-ig áll rendelkezésre idő az ügyfelek részére, hogy benyújtsák az adó-visszaigénylésről szóló kérvényüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik