Élet-Stílus

Kamerás motorokat kapott a rendőrség

Öt megyei rendőr-főkapitányság összesen tíz jól gyorsuló motort kapott pénteken Budapesten, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által beszerzett járműveket a bizottság elnöke, Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese adta át.

Egyre többen közlekednek motorkerékpárral a közutakon, évről-évre növekszik a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma, s ezzel – sajnálatos módon – kedvezőtlen tendencia tapasztalható a motorkerékpáros közlekedés biztonságának alakulásában.

Az Európai Bizottság elmúlt hónapokban kiadott közleményében megállapította, hogy a motorkerékpár az egyetlen úthasználói kategória kontinensünkön, melynek halálozási aránya a Fehér Könyv kiadásának éve, azaz 2001. óta növekedett, ellentétben az általános csökkenő tendenciával.


Kamerás motorokat kapott a rendőrség 1

10 db Yamaha FJR 1300 AP típusú motorkerékpár (mti)


Napjainkban minden hatodik közlekedési áldozat motorkerékpáros, és a tendencia továbbfolytatódása esetén 2010-re már minden harmadik tragédia motorkerékpárhoz fog kötődni. Magyarországon az elmúlt évben 83 motorkerékpáros vesztette élet közútjainkon, azaz átlagosan számítva csaknem minden negyedik napon a motorkerékpározás áldozatot szedett.

Bizonyíték kell

Jelenleg a közúti forgalom ellenőrzésére a rendőrség mintegy 200 db motorkerékpárral rendelkezik. Ezáltal a rendőri motorkerékpáros járműpark fejlesztésének újabb fontos állomása, hogy a mai napon 10 db új rendőrségi motorkerékpár átadására került sor. A 10 db Yamaha FJR 1300 AP típusú motorkerékpár beszerzéséhez az anyagi hátteret az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság biztosította.

A motorkerékpárok közül négy darab (ezek Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyébe kerülnek) beépített videokamerával is fel lett szerelve. A kamerák alkalmazása kettős célt szolgál: egyrészt az ún. „mozgás közben elkövetett” szabálysértések képi dokumentálására szolgál, mely az eljárások során bizonyítékként alkalmazható, másrészt a leállításról és az intézkedésről készített képfelvételek által segítségül és védelméül szolgálhat az intézkedő rendőrnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik