Élet-Stílus

65 százalékos profitnövekedés a Volkswagennél

Bár az első negyedévhez képest a második negyedévben jócskán lassult a profitnövekedés üteme - 42 százalékra -, a legnagyobb európai autógyár csoport, a német Volkswagen így is 1,95 milliárd eurós adózott eredményt jelenthetett az első félévről pénteken, 65,2 százalékkal többet a tavalyi első félévi 1,18 milliárdnál.

Az üzemi eredmény egyszeri tételekkel együtt 2,82 milliárd euróra ugrott az egy évvel korábbi 957 millióról, mert az idei évet már kevésbé terhelte a költséges átszervezés és modellváltás, de egyszeri tételek nélkül is 44,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 1,95 milliárdhoz képest.

Az első félévben a csoport vállalatai 3,134 millió járművet gyártottak, és 3,086 milliót adtak át a vevőknek, 8,4 százalékkal, illetve 7,8 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben, de az árengedmények miatt a bevétel csak 5,7 százalékkal nőtt, 54,852 milliárd euróra a tavalyi első félévi 51,89 milliárdhoz képest.

Az első félévi üzletmenetet a tavalyihoz hasonlónak minősítették, de az év második felére a piac lassulását jósolták a Volkswagennél pénteken, a magas üzemanyagárak miatt. Azzal együtt egész évben világszerte a tavalyinál több új autó kaphat rendszámot. A kereslet növekedése Európában lassul, Észak-Amerikában kevesebb új autó kap rendszámot, mint tavaly, a keresletnövekedés elsősorban Kínából és Dél-Amerikából származik az idén, írták a pénteken megjelent időközi beszámolóban.

A Volkswagen a maga részéről mindenesetre a tavalyinál nagyobb bevételre számít az idén, új modellek kibocsátása révén. Majdnem minden piacon növekedésre számít, ezek közül Ázsiát, Dél-Amerikát és Közép- és Kelet-Európát nevezték néven is a beszámolóban. Így lehetséges, hogy a csoport már az idén eléri a jövő évre tervezett célt, az 5,1 milliárd eurós adó előtti eredményt.

Az első félévben az adó előtti eredmény 3,013 milliárd euróra nőtt a folytatódó tevékenységekből az egy évvel korábbi, egyszeri tételekkel erősen terhelt 751 millióhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik