Élet-Stílus

Amerikában kér védettséget a Malév

A Malév, az American Airlines és három partnerük – az Ibéria, a Finnair és a Royal Jordanian – trösztellenes védettségért folyamodott az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésügyi Minisztériumához (Department of Transportation, DOT).

Az öt légitársaság a beadványban ahhoz kér hozzájárulást, hogy együttműködhessenek az üzemelés során. Ilyen területek például a code-share (közös üzemelésű) járatok, a törzsutasprogramok, útvonal- és menetrendtervezés, reklám és marketing, ár- és kapacitásgazdálkodás, bevételoptimalizáció, földi kiszolgálás, árufuvarozás, informatikai rendszerek és értékesítési csatornák.

Ilyen együttműködésre épül a legtöbb légitársasági szövetség, így a oneworld, a SkyTeam és a Star Alliance is, melyek közül az elsőnek tagjai a beadványt készítő légitársaságok.

A Malév tájékoztatása szerint a beadvány elfogadása az üzemelést hatékonyabbá teszi, és kiegyensúlyozott versenyhelyzetet teremt a többi légiszövetséggel. A trösztellenes védettség stratégiai fontossággal bír a szövetség számára, mert csak így őrizheti meg versenyképességét azokkal a transzatlanti szövetségekkel szemben, melyek már rendelkeznek ilyen védettséggel – tájékoztatta lapunkat a magyar légitársaság.

Azonos feltételek között kívánunk dolgozni és versenyezni azon piaci vetélytársainkkal, akik már rendelkeznek ilyen trösztellenes védettséggel – hangsúlyozta Zboray András, a Malév kereskedelmi és stratégiai vezérigazgató-helyettese.


Mások már védettek


A Malév és a beadványhoz csatlakozó többi légitársaság együttes piaci részesedése hasonló vagy alacsonyabb, mint a már védettséggel rendelkező Star Alliance és SkyTeam légiszövetségeké a transzatlanti útvonalon.

Az amerikai hatóságnak benyújtott dokumentum szerint valamennyi aláíró légitársaság a jövőben is meg kívánja őrizni saját független vállalati és nemzeti identitását.

A Malév idén április 1-jétől a oneworld szövetség tagja. A Malév és az American Airlines már egy kicsit korábban, január 9-én kötött code-share megállapodást, melynek értelmében a 2007 nyári menetrenddel kezdődően a Malév Budapest–New York, Budapest–Zürich és Budapest–Frankfurt járataira felkerült az AA kód, míg Malév-járatszámot kapott az American Airlines New York–Los Angeles, New York–Chicago valamint a Zürich–New York között közlekedő járata. Az együttműködésben rögzített többi járat esetében a code-share járatok jövő tavasztól indulhatnak el az EU és az USA közötti open-sky egyezmény életbelépésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik