Élet-Stílus

Új sebességmérők az autópályákon

500 milliót költött az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén a pályaelektronikai rendszereinek fejlesztése érdekében. Több sebességmérőt is vásároltak.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén tavasszal mintegy félmilliárd forintot fordított pályaelektronikai rendszereinek korszerűsítésére. Elsősorban az autópályák biztonságát növelő, illetve a torlódások miatt időveszteségeket csökkentő berendezésekkel bővítették a hazai gyorsforgalmi utakat.

A beruházás keretében 3 helyre kerültek új változtatható jelzésképű táblák, két helyszínen – eddig itthon nem használt – prizmás táblát helyeztek ki. 16 térfigyelő kamerát és 12 webkamerát is bevetnek, de 3 forgalomszámláló berendezést is üzembe helyeztek.

Ezeken kívül 13 sebességmérő berendezést is telepítettek a hazai autópályákra. Nem kell megijedni, ezek nem traffipaxok, azt csak a rendőrség üzemeltethet hazánkban. Az ÁAK által felszerelt műszerek csak mérik a sebességet, amit forgalomszámlálási feladatokhoz használnak fel. Az M1-esre és az M7-esre öt-öt darab jutott belőlük, míg az M3-ason hármat szereltek fel.

Az elsősorban költségvetési forrásokból finanszírozott fejlesztésekhez az Európai Unió regionális programja, a CONNECT projekt is hozzájárult a költségek mintegy 10 százalékát fedezve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik