Élet-Stílus

Idén már 23 ezer jogosítványt vontak be

A rendőrségi adatok szerint 11 százalékkal több embernek vonták be a jogosítványát az év első hat hónapjában, mint az előző esztendő ugyanezen időszakában; legtöbbjüknek azért kellett egy időre elbúcsúzniuk a jogosítványuktól, mert ittasan, illetve engedély nélkül vezettek – közölte az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője.

Míg 2006 első hat hónapjában csaknem 21 ezer jogosítványt vontak be 1-12 hónapra, addig idén már több mint 23 ezer járművezetőt tiltották el a vezetéstől főként ittasság, gyorshajtás és engedély nélküli vezetés miatt, illetve azért, mert balesetet okoztak – mondta el Kincses Ildikó rendőr dandártábornok.

A legtöbb, csaknem 8400 embert azért tiltották el a vezetéstől, mert nem volt járművezetői engedélye, vagy az nem volt érvényes, ittasság miatt pedig mintegy 6300 jogosítványt vontak be.

Kincses Ildikó hozzátette, nőtt az engedély nélkül vezetők száma: míg 2006 első félévében 10 ezer 600 járművezetőt marasztaltak el emiatt, ebben az évben eddig 12 300-at. Ittas vezetés szabálysértése miatt is több vezetőt vontak felelősségre: míg tavaly 5600 vezetőt büntettek meg, idén már csaknem 6700-at. Itt tapasztalható a legnagyobb emelkedés – mutatott rá Kincses Ildikó, aki a tendenciát a fokozott közúti ellenőrzésekkel magyarázta.

Az adatok szerint gyorshajtásért öt és félezer embert tiltottak el a vezetéstől, a közúti közlekedés rendjének megzavarása, baleset okozása miatt csaknem háromezer engedélyt vontak be, ezer sofőrnek pedig az elsőbbség és az előzés szabályainak megszegése miatt vették el egy időre a jogosítványát – fejtette ki.

A statisztikából az is kiderül, hogy a rendőri intézkedés alá vont ittas vezetés szabálysértését elkövetők csaknem mindegyikétől (94 százalékuktól) bevonták a jogosítványát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik