Élet-Stílus

Népünnepély az új Duna-hídon

Népünnepéllyel vették birtokukba a folyó parti települések lakói a hivatalos avatási ceremóniát megelőző napon, vasárnap, az 54 milliárd forintos költséggel, a tervezett M8-as autópálya részeként elkészült dunaújvárosi Duna-hidat.

A közép-dunántúli térséget az Alfölddel, Kisapostagot Dunavecsével összekötő, az ártéri hidakkal együtt 1700 méter hosszú átkelőt vasárnap még csak a gyalogosok használhatják, a gépkocsiforgalom előtt a hétfői hivatalos avatási ceremóniát követően, várhatón 1 órától nyitják meg.

A híd felépítésével a szakemberek szerint nemcsak a Duna egyik partjáról másikra való átkelés ideje rövidül le, hanem olyan új fejlesztési -beruházási övezet jön létre, amely új befektetők letelepedését, munkahelyek teremtését eredményezi.

A Vegyépszer Zrt. és a Hídépítő Zrt. által létrehozott DunaÚj-Híd Konzorcium fővállalkozásában épült átkelő 307,8 méteres, kosárfül mederhídja a maga kategóriájában világcsúcs méretű, medernyílása legnagyobb a világon. Kivitelezésénél több, eddig még sehol sem alkalmazott technológiát és műszaki megoldást alkalmaztak.

Dunavecse önkormányzata által a Bács-Kiskun Megyei Fogyatékkal Élők támogatásával rendezett hídavató népünnepély kocogóra hídfutással kezdődött az átkelő Dunavecse-Kisapostag közötti szakaszán, majd a kiskunlacházai fúvószenekar és a ráckevei mazsorett csoport műsora szórakoztatta a rekkenő hőség ellenére is szépszámú érdeklődőt.

A program izgalmas eseményeként megtartották a két folyóparti település, Kisapostag és Dunavecse közötti, immár harmadik kötélhúzó versenyt, amit ezúttal Dunavecse csapata nyert. Korábban a Duna fölött húzták át az 500 méteres kötelet, ezúttal a mederhíd volt a 307 méter hosszú kötéllel folytatott viadal színhelye. Az ünneplők közös ebédje után zenekarok és műrepülő bemutató szórakoztatta az ünneplőket, majd este tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik