Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés

A városok klímájára alaposan rányomják bélyegüket az afrikai eredetű léghullámok, így eléggé érthető, ha valaki vízpartra vágyik. Akik a Balatonnál keresnének felüdülést, azoknak a zánkai fesztivált ajánlunk. Lesz emellett a szokásos Tér-Film-Zene-fesztivál is a Parlementnél, színházi találkozó Szegeden, és Végvári Vígasság Egerben. Aki azonban inkább a lakásban maradna, annak a Mementót, a Dr. Moreau szigetét és a Szédülést ajánljuk.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…


… a BalaTONE-ra Zánkára


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 1



Az idén először rendezett BalaTONE a hajdani zánkai úttörőtábor területén vár a családos nyaralókra és a hagyományos fesztivállátogató egyetemistákra. A hazai Kispál-Tankcsapda-Zanzibár-No Thanx bűvkörön kívül pénteken például fellép az Asian Dub Fundation is. A BalaTONE nem a legfelsőbb kategóriás fesztivál, de az alacsonyabb kategória az árak terén is mutatkozik: a napijegy 3900 forint, amelybe a sátorozási lehetőség is benne foglaltatik, a 14 éven aluli gyermekek pedig kísérőikkel ingyen látogathatják a fesztivált. A tokaji Hegyalja-fesztivált szervező cég emellett a kelet-magyarországi árait is hozta. A szabott árú sör így mindössze 280 forint, az üdítő viszont 10 forinttal drágább.

Bővebben >>

—-Szombat, Július 21.—–

…Mozizni a Parlamentnél


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 2



A negyedik Tér-Film-Zene Fesztivált strand utánra, televíziózás helyett ajánlják, vagy csak egy kis kulturális felfrissülésre. Az ingyenes szabadtéri filmvetítésen a Szinetár Miklós művészeti igazgatásával összeállított programban családi, zene-, tánc-, játék-, valamint némafilmek szerepelnek. Most szombaton 1986-os filmmel indul: A fantasztikus nagynénivel. A Privát rocktörténetben a Hobó Blues Band és az Európa Kiadó koncertjeit nézhetjük meg, majd Fellini mestermunkáját a Cabiria éjszakáit, végül Buster Keaton 1928-as örökbecsű némafilmjét Az ifjabb gőzöst. A szervezők 62 négyzetméteres óriáskivetítőt, 1000 ülőhelyes nézőteret, nyugágyakat, vendéglátó pavilonokat, bárt, vízpermetet ígérnek. Ha eső lenne, még esőkabátot is adnak, de erre sajnos nem túl sok az esély.

—-Vasárnap, július 22.—-

…alternatív színházi találkozóra

A hétfőn indult szegedi Thealteren független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotók mutatkoznak be. A szemle díjait is vasárnap adja át a szakemberekből álló zsűri, amelynek tagja Forgách András író, dramaturg, Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és Podmaniczky Szilárd író, publicista. Előtte azonban lesz szakmai beszélgetés és fotókiállítás a Grand Caféban. A díjátadó után a régi zsinagógában Urbán András Társulata adja elő Pilinszky János Urbi et Orbiját, a Széchenyi téren pedig a Teatr A a Genezist. Ezután hajnali négyig a Piros Úszóház DJ Zöld Jazzdancefusion című fesztiválzáró partija húzza le a függönyt.

Bővebben >>

… Végvári Vigasságokra


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 3



Eger: vár, Dobó tér, Szépasszony-völgy, bikavér. Ezt mind látni, illetve meg kell kóstolni. A tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő történelmi fesztivál jó alkalom minderre. A kilenc nap során tradicionális mesterségeket folytató kézművesek kínálják portékájukat. A középkort idéző haditornán a kard-szablyavívástól a hajítófegyvereken át (dárda, dobócsillag) az íjig valamennyi hagyományos fegyvert felhasználják a hagyományőrző csoportok. A bécsi udvari táncoktól a keleti hastáncig, a reneszánsz hangszeres muzsikától a török udvari és népzenén át az ír, skót, walesi hárfamuzsikáig széles repertoárt hallhatnak a vendégek, közben persze sétálhatnak a gyönyörű utcákon, beugorhatnak egy katakomba-borozóba.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.



—–… A hét filmjeire: Vénusz, Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó—-

A közösségi érzés eluralkodik a mozikban. A hét két filmpremierje ennek jegyében született, annyi – nem elhanyagolható különbséggel –, hogy a Vénusz öreg komédiás kettőse magát igyekszik menteni a szürke elmúlástól, A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó mutáns négyese meg a világot. Lehet választani!Mi Roger Michell (Sztárom a párom, Ütközéspont) komédiájára, a Vénuszra adjuk a voksunk. Nehezen tudunk ugyanis olyan filmet elképzelni, amiben O’Toole apó ne nyújtana emlékezeteset. Igaz, masszív jelenléte olyan alapokon nyugszik, amikért minden színész ácsingózik: Hanif Kureishi forgatókönyve egyszerűen remek. No igen, tehetsége a kellő rutinnal párosul, ő vetette papírra Az én mosodám, a London megöl engem és az Intimitás scriptjeit szintúgy.


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 4



Bővebben >>
—-Maradjak…—–

…tévézni

Péntek, július 20.
TV2
1:50

Memento

Christopher Nolan itt mutatta ki oroszlánkörmeit. Azóta a Batman legutóbbi részével azt is bizonyította, hogy nem egyszerhasználatos rendező. A Mementóben Leonard Shelby első ránézésre jól menő üzletembernek látszik. Drága öltönyöket visel, gyönyörű Jaguárt vezet, mégis olcsó motelszobákban lakik, és csak készpénzzel fizet. Életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét, és bosszút állni annak haláláért.
A hendikep azonben nála az, hogy egy furcsa és gyógyíthatatlan betegségben szenved. Egyrészt amnézia, bár a múlt egyes jeleneteit fel tudja idézni, másrészt viszont, ami talán még ennél is rosszabb, képtelen új emlékeket megtartani. Apró jelek segítségével próbálja múltját összerakni és megtartani jelenét. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete, és a brutális gyilkosság darabkáit.


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 5



Szombat, július 21.
RTL Klub
23:00

Dr. Moreau szigete

Az H.G. Wells története alapján készült filmben láthatjuk tündökölni az idős Marlon Brandót, ezúttal hasonló gonosz isteni szerepben, mint az Apokalipszis mostban. Edward Douglas túlél egy repülőgép-szerencsétlenséget a Csendes-óceán déli részén, és Dr. Moreau szigetére vetődik. A genetikus kutató a szigetet kísérleti célokra használja, mégpedig embereket keresztez állatokkal. Földje ezért telis-tele van szörnyszülöttekkel, amitől Edward először halálra rémül. Bár bezárják, sikerül megszöknie, és szemtanúja lesz egy új szörnyeteg születésének a professzor laboratóriumában. Találkozik Aissával is, a professzor gyönyörű szép lányával, akivel egymásba szeretnek. A lány megígéri Edwardnak, hogy segít elmenekülnie a szigetről. Közben a szörnyek egy csapata fellázad.


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 6



Vasárnap, július 22.
0:05
TV2

Szédülés

Alfred Hitchcock 1958 alapművében James Stewartot és Kim Novakot a régi filmsztárok glamurfénye ragyogja körül. A történet egy volt rendőrről, John Fergusonról szól, aki tériszonya miatt felhagyott hivatásával. A főhős összefut egy régi barátjával, akinek szokatlan kéréssel fordul hozzá: kövesse Madeleine nevű feleségét, mert a nőnek öngyilkossági hajlamai vannak. A volt rendőr beleszeret a gyönyörű hölgybe, ám annak ellenére, hogy folyton a nyomában jár, a nő leveti magát egy magas harangtoronyból. A férfi mély depresszióba esik, míg egy nap az utcán meglátja Madeleine-t. Lassan fény derül a régi barát kegyetlen cselszövésére.


Menjek vagy maradjak – BalaTONE vagy Szédülés 7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik