Élet-Stílus

Elkezdődött az alternatív színházak találkozója Szegeden

Magyar és külföldi alternatív társulatok színházi előadásaival és táncszínházi produkcióival várja a közönséget hétfőtől egy héten át a THEALTER - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója és a Szegedi Alternatív Színházi Szemle (SZASZSZ) a csongrádi megyeszékhelyen.

A szervező MASZK Egyesület tájékoztatása szerint független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat látnak vendégül az egyhetes seregszemlék keretében.

A július 22-ig tartó THEALTER találkozón fellép például a Barboncás Egyesület, a szegedi Focus Műhely, az ukrán Lesz Kurbasz Országos Színházi Központ, a berlini ACUD, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, és a vajdasági Urbán András Társulata is, de érkeznek társulatok Ukrajnából, Svájcból, Lengyelországból, valamint Spanyolországból is.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett Alternatív Színházi Szemle versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott alternatív és független színházi, táncszínházi előadások közül Goda Gábor, az Artus Társulat vezetője, rendezője válogatta.

A szemlén, amelynek ötödik éve ad otthont Szeged és a THEALTER fesztivál, Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva, az LA Dance Company, Ladányi Andrea Társulata, az Andaxínház, a TÁP Színház, Réti Anna, a Finita la Commedia, a Közép-Európa Táncszínház, a Don’t EAT Group, a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyamos, zenés színész osztálya, valamint a Szentkirályi Színházi Műhely szerepel a versenyprogramban.

A szemle díjait, amelyeket július 22-én adnak át, szakemberekből álló zsűri ítéli oda, amelynek tagja Forgách András író, dramaturg, Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és Podmaniczky Szilárd író, publicista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik